Volledig scherm
PREMIUM
© Fred Leeflang

Een dagje bij genietende recreanten op de Gaag

Aan het waterDe Gaag biedt verkoeling en daar maken Westlanders, Delftenaren en Hagenezen dankbaar gebruik van. Het AD portretteert 'de recreant'.

Volledig scherm
© Fred Leeflang

Op een zonnige vakantiedag - de scholen vieren immers nog meivakantie - wandelt, fietst, vist, vaart en eet de recreant maar al te graag op en langs de Gaag. Uit alle hoeken van de regio verzamelen de dagjesmensen zich langs het water. Wim Daale en Bert van Vorsselen uit Den Haag hebben hun racefietsen net weggezet en zijn neergeploft bij Brood- en Banketbakkerij Theo Hoek. Met de koffie zojuist achter de kiezen kijken ze uit op de Gaag. ,,Maar weinig Hagenaren weten van Midden-Delfland", zegt Vorsselen. ,,Terwijl de fietspaden hier perfect zijn, mensen zijn gastvrij. De gastvrouw heeft hier echt nog tijd voor een praatje.

,,Ik kom bijvoorbeeld graag in 't Woudt (een klein dorpje tussen De Lier en Den Hoorn, red.). Nou, denk maar niet dat een Hagenaar dan weet waar ik het over heb. Ja, het Zwarte Woud denken ze dan. De meeste Hagenaars vinden Midden-Delfland te ver. Ik kom hier al mijn hele leven. Als je eenmaal de eerste stap hebt gezet, komt de rest vanzelf."

Maar is het Midden-Delflandse landschap dan echt nog een geheim? ,,Je had het weekend moeten komen, toen lag het vol met boten. Ze komen dan overal vandaan", zegt Ary Eikelenboom. De Schipluidenaar heeft zijn sloep net gereed gemaakt om te vertrekken naar de Foppenplas bij Maasland.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag