Volledig scherm
De demonstratie tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Haag © LEEUWEN, JOS VAN

‘Een demonstratieverbod is géén oplossing, omdat het intimidatie beloont en vreedzaam demonstreren bestraft’

Het demonstratierecht staat, als het aan de Haagse fracties GroenLinks en D66 ligt, niet ter discussie. Hiermee spreken de coalitiepartijen zich uit tegen de oproep van Groep de Mos en de landelijke VVD om het recht op demonstreren in te perken.

,,Iedereen in Nederland moet kunnen demonstreren, 365 dagen per jaar. En dus ook tijdens de intocht van Sinterklaas. Dat bepaalde demonstranten zich hebben misdragen, is geen reden om concessies te doen aan het recht van iedereen om te kunnen demonstreren”, zegt fractievoorzitter Hanneke van der Werf (D66).

Intimiderende sfeer

Tijdens de intocht van Sinterklaas ontstond wanorde doordat voor- en tegenstander van Zwarte Piet zich niet volledig aan de afspraak hielden tijdens de demonstraties. Dit zorgde voor een intimiderende sfeer van de tegendemonstranten die de veiligheidssituatie in gevaar bracht. Het is voor D66 en GroenLinks zaak dat we zulke taferelen niet nog eens zien in onze stad. 

GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns: ,,Een demonstratieverbod is géén oplossing, omdat het intimidatie beloont en vreedzaam demonstreren bestraft. Het sleutelen aan grondrechten werkt ongelijkheid, woede en onbegrip alleen maar in de hand.”

Meedenken

D66 en GroenLinks zijn blij met de manier waarop Burgemeester Krikke steevast achter het demonstratierecht heeft gestaan. Zij heeft continu laten blijken mee te willen denken met demonstranten over locaties waardoor zij hun demonstratie toch door konden laten gaan.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag