Volledig scherm
Archiefbeeld: De HTM presenteert haar nieuwe elektrische bus © Peter Franken

Een enkele storing, maar E-bus doet het goed

Vervoerder HTM is dik tevreden over de prestatie van de nieuwe elektrische bussen van Lijn 28 tussen Voorburg en Scheveningen. Ja, er waren mankementen, maar het aantal storingen valt wel mee, aldus de HTM.

Quote

De bussen zoeven over de weg, ze zijn geruisloos

Arnold van der Heijden, Voorzitter reizigersorganisatie Rover

Ook reizigersorganisatie Rover is enthousiast over het nieuwe vervoerssnufje in de stad. ,,De rijeigenschappen zijn fantastisch,’’ zegt voorzitter Arnold van der Heijden van Rover. Hij reed al E-ritten met een kritische blik. Maar de ervaring is tot nu toe goed. ,,De bussen zoeven over de weg. Ze zijn geruisloos,’’ omschrijft hij het comfort.

De HTM wil in 2019 500.000 tot 600.000 passagiers met de nieuwe stadslijn vervoeren. Hoeveel mensen de lijn al hebben ontdekt? ,,De cijfers hebben we nog niet,’’ zegt HTM. Het aantal ritten van de acht E-bussen is wel bekend: 577 sinds de invoering op 9 december.

Drie storingen waren er, waardoor de oude aardgasbussen moesten worden ingezet. Er was een storing met de elektronica van de batterij, en een oplader voor de elektriciteit trok het even niet. Ook met de radioverbinding zat het niet altijd helemaal snor.

Monteurs

,,Maar het zijn kinderziektes,” meent de HTM. ,,Het is bekend dat je bij het begin van zo’n project storingen moet oplossen. Daarom zijn er voorlopig twee monteurs van de leverancier permanent paraat in de busgarage.’’ Den Haag wil zo snel mogelijk uitsluitend bussen laten rijden. Dat is beter voor het milieu.

Rover juicht het toe en heeft begrip voor de aanloopmoeilijkheden: ,,We moeten naar een zero-emissie-vloot toe. Kinderziektes horen erbij. We realiseren ons dat het elektronische vervoer in ontwikkeling is. Het is een nieuw product en nog niet uitontwikkeld.’’

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag