Een hoogwaardige natuurkoe tegenover de kiloknaller

VideoHet motto van de Rijswijkse slager Job Vrijenhoek: eet minder, maar beter. Fanatiek bindt hij de strijd aan met de kiloknallers en kant-en-klaarmaaltijden. Dat doet hij onder meer met zijn natuurkoeien. ,,Eerlijker en lekkerder vlees is er niet.”

Quote

Voor de verdien­sten hoef ik het niet te doen

Job Vrijenhoek

In de slagerij in Rijswijk lijken de Olympische Spelen heel ver weg. ,,Maar dit is ook topsport”, zegt slager Job Vrijenhoek. Hij wil zijn klanten graag vlees van een ‘natuurkoe’ aanbieden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vrijenhoek reed vorig jaar november op z’n vrije dag naar Friesland om zijn koe zelf uit te zoeken, haalde vorige week het dier met een gewicht van zo’n 350 kilo na de slacht op in Gelderland en liet het vlees thuis in de slagerij geduldig en behoedzaam ‘afrijpen’. Vrijenhoek: ,,Het is de liefde voor het slagersvak, de liefde voor de dieren.” Zijn motto: Eet minder, maar beter. 

Eerlijker en lekkerder vlees dan dat van een natuurkoe, bestaat er niet, zegt Vrijenhoek. ,,Zo’n koe is van een van de oude, sterke rassen en heeft in een natuurgebied met veel ruimte geleefd.” Dat geeft hoogwaardig vlees. Het afrijpen, een dag of tien, doet de rest. ,,De enzymen breken in die periode spierweefsel af. Het is een simpele manier om meer smaak aan het vlees te krijgen.” 

Vrijenhoek (37) is een slager die er prat op zegt te gaan dat de dieren, waarvan hij het vlees krijgt, goed zijn behandeld. Daarom kan hij zich soms heel kwaad maken. ,,Door die spotjes over kiloknallers wordt de indruk gewekt dat alle slagers geen gevoel hebben bij de dieren. Dat is vervelend en onterecht.” Hij komt uit een echte slagersfamilie. Zijn opa opende 85 jaar geleden de winkel in de Herenstraat, zijn vader zette het bedrijf voort en met hem samen runt Vrijenhoek jr. nu de zaak. ‘Traditional Butchers’ staat er op het etalageraam. ,,Wij zijn altijd puur vlees blijven verkopen. Met het aanbod van al die kant-en-klaarmaaltijden en kiloknallers hebben wij het best lastig gehad. Maar we zijn onze principes trouw gebleven.”

  1. Milieuactivisten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    Milieuacti­vis­ten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    De milieuactivisten van Extinction Rebellion willen in de week na Pasen een ‘week vol rebellie’ organiseren in Den Haag. In een filmpje op Twitter roepen zij zoveel mogelijk mensen op om vanaf 13 april (tweede paasdag) vrij te nemen om te demonstreren. Eerder werden bij een soortgelijke actie in Amsterdam bijna vierhonderd mensen aangehouden. Een woordvoerder van de actiegroep verwacht soortgelijke taferelen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag