Columnist Sjaak Bral.
Volledig scherm
PREMIUM
Columnist Sjaak Bral. © Frank Jansen

Een lekkâh begin van 2022

Een auto stopt slingerend en toeterend voor het terras van koffiehuis de Koning. De achterdeur zwaait open en met een zwierige beweging stapt Samantha uit. Elsje was al ongerust. Haar dochter is vannacht niet thuis gekomen. Ze strompelt op blote voeten, met haar hakken in de hand, het terras op.

 1. Sjaak Bral versus Jan van Zanen: Alleen samen krijgen we Den Haag onder controle in 2022
  PREMIUM

  Sjaak Bral versus Jan van Zanen: Alleen samen krijgen we Den Haag onder controle in 2022

  Het woord is aan de burgemeester, de heer van Zanen. ‘Geachte aanwezigen. Afgelopen zomer fietste ik door het stadsdeel Loosduinen...’ Stadsdeel? Jan van de gemeente, het ís dat u burgemeester bent. Ieder ander mens was met pek en veren op lijn 3 gezet. Loosduinen is net als Scheveningen een zelfstandige enclave binnen het koninkrijk Den Haag. Je kan wel merken dat u hier nog niet zo lang rondfietst.
 2. Levensreddend werk met gevaar voor eigen leven: ‘Soms ben je zelf ook aan het overleven’
  PREMIUM

  Levensred­dend werk met gevaar voor eigen leven: ‘Soms ben je zelf ook aan het overleven’

  De zee geeft en de zee neemt. Vrijwilligers van de KNRM proberen het laatste met man en macht te voorkomen. Of het nu dieren, boten of mensen zijn - zij springen er voor in de bres. Doen levensreddend werk, soms met gevaar voor eigen leven. In het nieuwe televisieprogramma Redders op zee, dat vanaf 11 oktober op NPO 1 te zien is, worden drie Westlanders van het station in Ter Heijde gevolgd. Hun werk mag vrijwillig zijn, vrijblijvend is het zeker niet. Zodra de pieper gaat, moeten ze al het andere laten vallen - tot kinderen aan toe - en gaan. Dit jaar alleen al 54 keer.

In samenwerking met indebuurt Den Haag