Volledig scherm
Reizigers kunnen voorlopig op Den Haag Centraal nog gewoon rondlopen zonder door een toegangspoortje te hoeven gaan. © anp

Eerst verbouwen dan pas poortjes op Den Haag CS

Den Haag Centraal krijgt op zijn vroegst pas in 2019 toegangspoortjes voor de ov-chipkaart. Volgens een woordvoerster van de NS moet het station eerst worden verbouwd voordat de poortjes kunnen worden geplaatst.

De NS wilde eigenlijk dat eind 2016 alle stations incheckpoortjes zouden hebben. De stations Den Haag Centraal en Utrecht Centraal worden daar de enige uitzonderingen op. ,,Omdat we willen dat de stationshal in Den Haag vrij toegankelijk blijft, komen de poortjes bij de perrons. Maar daarvoor moet ruimte worden gemaakt", legt het spoorbedrijf uit.

Reizigers kunnen nu maar vanaf één kant de perrons verlaten. Weinig poortjes zullen daarom zorgen voor opstoppingen als bijvoorbeeld een Intercity leegloopt. ,,De oplossing is perrons opschuiven en langer maken zodat mensen verspreid weg kunnen."

Palen
ProRail wil pas in 2019 beginnen met de verbouwing. Tot die tijd zijn er alleen incheckpalen op Den Haag Centraal. De NS wil dat op 82 stations toegangspoortjes komen. Bij het overgrote deel daarvan moeten de poortjes eind 2016 dicht zijn. Op Amsterdam Centraal gaan de poortjes bij de nieuwe middentunnel in november dicht.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag