Volledig scherm
Het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag bekeken vanaf station Laan van NOI. © MRP SoZa BV

Eerste woningen in voormalig ministerie opgeleverd

De eerste woningen in het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid , direct tegenover treinstation Laan van NOI in Den Haag, zijn opgeleverd. In de woningen gaan statushouders en jonge Hagenaars ‘volgens het principe van co-living samenwonen’. Dat meldt projectontwikkelaar en pandeigenaar MRP SoZa BV.

Door statushouders en Hagenaars te mixen denkt men dat de nieuwkomers sneller hun plek vinden in de samenleving. Aan de statushouders wordt hulp geboden om hun leven weer op orde te krijgen op het gebied van werk, onderwijs, vrienden en taal.

In totaal worden 175 wooneenheden in het complex gerealiseerd. Fransje Sprunken, een van de mensen die bezig zijn met de herontwikkeling van SoZaWe, stelt dat het nog zo’n drie maanden duurt voordat alles bewoond is. De verhouding statushouders/Hagenaars is op dit moment volgens Sprunken fifty-fifty.

Zij omschrijft de woonomgeving in SoZaWe als een luxe studentenhuis. ,,De bewoners delen met zijn achten een centrale keuken en een sanitaire ruimte. Verder hebben ze de beschikking over een lounge en een gezamelijke woonkamer.’’

Over de toekomst het Bezuidenhoutse kantoorcomplex is lang gesteggeld binnen de gemeente Den Haag. Het stond al enige tijd leeg toen er eind 2015 tijdens het hoogtepunt van de Syrische vluchtelingencrisis zo’n 600 asielzoekers in werden opgevangen. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag