Volledig scherm
Soesila Sewratan van eetcafé Foots moet een boete betalen na klachten over geluidsoverlast. © Fred Leeflang

Eigenaresse Foots naar rechter om boete: 'Ik word totaal doodgezwegen'

De strijd rondom de geluidsoverlast bij eetcafé Foots in de Reinkenstraat in Den Haag is nog niet voorbij. Eigenaresse Soesila Sewratan gaat deze maand nog naar de rechtbank vanwege de twee boetes van 3.000 euro die de gemeente haar oplegde.

,,Ik weet dat ik fout ben. Ik heb teveel decibellen geproduceerd, punt. Maar daarachter schuilt een menselijk verhaal", stelt Sewratan. De omgevingsdienst Haaglanden zou tweemaal in een week te hoge geluidswaarden hebben gemeten. Na de eerste meting was zij er echter niet van op de hoogte gebracht dat ze in overtreding was.

Buren

Quote

Je klopt bij ze aan voor hulp, maar ze laten je keihard vallen

Soesila Sewratan

Het conflict, dat inmiddels al maanden voortsleept, loopt echter niet alleen tussen de onderneemster en de gemeente. De aanleiding van de metingen waren namelijk klachten van twee nieuwe buren die eind 2017 boven het café kwamen wonen. De wekelijkse muziekavond in Foots zou volgens hen voor teveel geluidsoverlast zorgen.

Sewratan zegt niet te hebben geweten dat het pand, dat drie jaar leegstond, weer bewoond werd. ,,Natuurlijk kijk ik niet steeds omhoog om te zien of er iets bij het raam beweegt. Bovendien hebben ze nooit contact opgenomen over het feit dat ze overlast ervoeren. Als ze naar beneden waren gekomen, hadden we samen tot een oplossing kunnen komen."

Begin deze maand meldde Sewratan nog hoopvol aan deze krant dat de buren hadden gezegd met haar in gesprek te willen. ,,Daar zijn ze weer op teruggekomen. Wederom willen ze niet praten."

De camera's die de buren in de cafétuin en op het terras zouden hebben geplaatst, staan er volgens de onderneemster nog steeds. ,,De Autoriteit Persoonsgegevens gaat de zaak onderzoeken en de buren zo nodig aanschrijven. Als dit het geval is, krijgen ze twee weken de tijd om ze weg te halen."

Vogelvrij

In een poging tóch met de buren om de tafel te gaan, besloot de onderneemster contact op te nemen met wethouder Tom de Bruijn van milieu. ,,Zijn bestuursadviseurs zouden erop terugkomen, maar die zwijgen ons nu dood. Ik vind het onfatsoenlijk: je klopt bij ze aan voor hulp, maar ze laten je keihard vallen. Het zou ook prima zijn als ze me gewoon vertellen dat ze er niks mee kunnen. Dan weet ik waar ik aan toe ben en kan ik weer verder", aldus Sewratan. ,,In principe word je als ondernemer op deze manier vogelvrij verklaard."

De wethouder is nog niet beschikbaar geweest voor een reactie. De hoorzitting vindt 31 mei om 9.30 uur plaats bij het Paleis van Justitie.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag