Volledig scherm
Soesila Sewratan van eetcafé Foots moet boete betalen na klachten over geluidsoverlast. © Fred Leeflang

Eigenaresse van eetcafé Foots en klagende buren eindelijk in gesprek

De eigenaresse van eetcafé Foots hoopt dat er snel een eind komt aan het gedoe met haar buren, met wie al maanden conflicten lopen omtrent overlast. Vorige week zouden ze zelfs camera's hebben opgehangen. ,,Ze willen eindelijk in gesprek."

Begin dit jaar werd een paar keer een klacht ingediend over geluidsoverlast vanuit Foots, waarna eigenaresse Soesila Sewratan fikse boetes ontving van de gemeente. De live-muziekavonden schafte ze af, maar daarmee was de kous nog niet af. Vorige week ontdekte ze camera's in de cafétuin en op het terras. Sewratan: ,,Ik dacht alles wel te hebben gehad. Nou, nee dus."

Maar mag dat zomaar, camera's plaatsen op andermans terrein? Privacy-consultant en onderzoeker Merel Koning (Radboud Universiteit) spreekt van een 'lastige' zaak. ,,Filmbeelden maken is geen misdrijf, tenzij het met een verborgen camera is. Maar filmen zónder dat vooraf te hebben aangekondigd, is wel een overtreding. De eigenaresse kan daarvan aangifte doen bij de politie. Bovendien raad ik haar aan een klacht in te dienen bij de autoriteit persoonsgegevens. Bij de civiele rechter kan ze terecht met een melding over aantasting van haar privacy. De rechter kan de filmers dan opleggen te stoppen." De makkelijkste en goedkoopste oplossing is volgens Koning echter om een parasol op het terras te zetten, zodat het beeld wordt versperd. ,,Dat is toegestaan."

De buren zelf ontkenden afgelopen week tegenover Den Haag FM dat zij de camera's plaatsten. Wel hebben ze volgens Sewratan aangegeven eindelijk in gesprek te willen. ,,Dit kan mijn redding zijn."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (59%)
  • Nee (32%)
  • Geen mening (8%)
649 stemmen