Volledig scherm
Pand van de Vloek aan de Hellingweg in Scheveningen. © AD

Einde van een tijdperk: laatste uren De Vloek

Een onafhankelijkheidsverklaring was de ultieme poging om vrijplaats De Vloek in de haven te behouden. Of om verzet tegen een ontruiming te organiseren, stellen critici. De politie staat op het punt om de boel schoon te vegen.

Volledig scherm
Het pand van De Vloek (met 'Vaarwelkom') bezien vanaf de andere kant van de haven. © AD
Quote

Het is een beloning voor slecht gedrag

Martin Wörsdörfer, raadslid VVD

De vrijplaats verdwijnt na dertien jaar uit de haven. Niets staat een ontruiming nog in de weg. De gemeente heeft aan alle voorwaarden voldaan, ook de rechter vindt dat de oud-krakers moeten wijken voor een nieuw zeilcentrum.

Veel bewoners van De Vloek namen hun verlies eerder al en vertrekken naar een oude school in Moerwijk. Enkele achterblijvers willen niet weg en proberen met een list - de 'onafhankelijkheidsverklaring' - ontruiming te voorkomen. De gedachte: als dit stukje stad geen deel meer uitmaakt van het koninkrijk der Nederlanden heeft gemeente noch politie er iets over te zeggen.

Daar denken ze op het stadhuis anders over. Volgens het vonnis van de rechter kan de gemeente per vandaag ontruimen.

Oproep
Riskant is wel de oproep van De Vloek van donderdag om vooral naar de haven te komen. Als de 'autonome zone' in trek is bij activisten uit het hele land kan de ontruiming zomaar uitdraaien op een heftig potje knokken met de politie.

Maar gistermiddag bleek de oproep weinig effect te hebben. De Vloek was totaal verlaten en alles zat potdicht. Activisten en achterblijvers waren in geen velden of wegen te bekennen.

Daarmee lijkt het nachtmerriescenario voor het stadsbestuur, met HSP-wethouder Joris Wijsmuller voorop, niet uit te komen. Wijsmuller bouwde ooit mee aan de vrijplaats en was nu verantwoordelijk voor het vinden van een alternatieve locatie. Met 44 bewoners en gebruikers sloot hij een deal over het gebouw in Moerwijk. Een goed resultaat, vindt Wijsmullers partij.

Rechtse fracties zijn juist verbolgen over de in hun ogen riante overeenkomst. ,,Het is een beloning voor slecht gedrag,'' vindt VVD-fractieleider Martin Wörsdörfer.

Gratis
De Vloek'ers mogen tien jaar lang gratis gebruik maken van het pand en betalen alleen voor onderhoud, elektriciteit en andere voorzieningen. De gemeente kan de overeenkomst na vijf jaar tussentijds opzeggen.

Wörsdörfer: ,,Bij een normale broedplaats is de opzegtermijn gewoon een maand, waarom krijgen zij dan vijf jaar?'' De VVD wil in een spoeddebat volgende week proberen om nieuwe voorwaarden af te dwingen, met maandelijkse huur en een kortere opzegtermijn.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag