Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Eisen tot acht jaar cel na bestelen en oplichten tientallen bejaarden

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag celstraffen tot acht jaar geëist tegen drie mannen die vooral in de Haagse regio enkele tientallen, veelal bejaarde slachtoffers zouden hebben bestolen en opgelicht. Het oudste slachtoffer was 95 jaar. 

De hoogste straf van acht jaar werd door het OM geëist tegen de hoofdverdachte Jacobus W. (46) uit Den Haag. ‘Hondsbrutaal’ noemt het OM diens handelen. ,,Hij had lak aan zijn slachtoffers.” W. had al een strafblad van bijna dertig pagina’s. Tegen twee medeverdachten werd anderhalf jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De daders sloegen in 2016 en 2017 toe in Den Haag, Voorburg, Rijswijk maar ook in de bollenstreek en in het Westland. Ze opereerden in wisselende samenstelling. Met babbeltrucs praatten ze zich bij de merendeels oudere slachtoffers naar binnen. Ze deden zich dan bijvoorbeeld voor als politieman, bankmedewerker of iemand van de gemeente. Ze vroegen naar pinpassen of leidden de bewoners af met praatjes over een ‘lekkage’ waarna er spullen uit huis werden gepikt. Daaronder waren ook sieraden met grote emotionele waarde voor de slachtoffers. Met de gestolen of afgetroggelde passen werden vele duizenden euro’s gepind.

Vluchtgedrag

Medeverdachten Gerardus de H. (66) uit Voorburg en Martinus B. (72) uit Nieuwerkerk aan den IJssel hoorden ieder anderhalf jaar cel tegen zich eisen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zij gaven toe dat ze hoofdverdachte W. in hun auto rondreden. Martinus B. gaf ook toe bij een aantal ouderen voor de deur en thuis te zijn geweest. Hij zegt door de hoofdverdachte voor het karretje te zijn gespannen. Waarom hij het deed? ,,Ik vertoonde vluchtgedrag omdat mijn vrouw ernstig ziek was.” Zijn advocaat hoopt op een taakstraf. 

Voorburger Gerardus de H. had volgens zijn advocaat geen enkel benul. ,,Mijn cliënt is vermeend zwakbegaafd”, aldus zijn raadsman: ,,Dat zou verklaren waarom Jacobus hem om de vinger kon winden.” Maar de aanklager kan zich niet voorstellen dat de medeverdachten niet door hadden waar W. mee bezig was en houdt hen daarom medeverantwoordelijk voor een aantal van de oplichtingen en diefstallen.

Eend

Hoofdverdachte Jacobus W. geeft alleen toe dat hij over gestolen pinpassen beschikte, de babbeltrucs en diefstallen zelf ontkent hij. Maar de aanklager zegt voldoende bewijs tegen W. te hebben. Zo werden onder meer zijn vingerafdrukken aangetroffen op een sieradendoosje van een slachtoffer en op een kladblok dat door de dader bij een slachtoffer was achtergelaten. Ook veel signalementen die bij de politie binnenkwamen, wezen naar W. en diens bijzondere loopje: ,,Hij waggelt als een eend.” Verder zouden telefoon- en pingegevens naar de hoofdverdachte leiden. ,,De feiten passen als een puzzel”, aldus de aanklager.

De uitspraak volgt over twee weken.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag