Volledig scherm
Sol en Sabine Wortelboer © Frank Jansen

'Elke dag gaat over leven of dood'

Hoe is het metSabine Wortelboer kwam in 2016 in het nieuws vanwege haar gevecht tegen een hersentumor. Haar broer, Sol Wortelboer, die tevens televisiepresentator is, gebruikte zijn bekendheid om een wervingscampagne te starten. Voor een zeldzame behandeling in Amerika was namelijk veel geld nodig. In juli vertrok ze naar Texas. Haar moeder vertelt hoe het nu met Sabine (14) is.

Hoe gaat het met Sabine?
"Wisselend. Ze slikt nu weer twee maanden de medicijnen van dokter Burzynski uit Amerika. Ze ziet er gezond uit, maar heeft er wel het syndroom van Alice in Wonderland bij gekregen."

Wat is dat?
"Daardoor heeft ze een ander zichtveld. Dingen die dichtbij staan, ziet ze veel groter en de dingen ver weg, ziet ze alsof ze in een tekenfilm zitten. Aan het begin was dat erg eng, maar nu ze weet dat het weinig kwaad kan, gaat het al wat beter."

Sloeg de behandeling in Amerika aan?
"De eerste keer sowieso wel. In augustus was op de MRI-scan opeens niets meer te zien. De tumor was verdwenen. Maar toen kreeg ze pech."

Pech?
"Ze kreeg onder andere buikvliesontsteking. Daardoor kon ze haar medicijnen niet meer slikken. Nu zijn er weer uitzaaiingen geconstateerd in haar hersenen."

Sabine toonde zich enorm strijdvaardig. Hoe gingen jullie om met die tegenslag?
"'Het was een raar jaar, mam.' Zei ze net. Het zijn vooral de klappen die je moet opvangen en de emoties die erbij horen die zo zwaar zijn. Elke dag gaat over leven of dood."

En jullie vechten door.
"Zeker, we blijven onder behandeling van de arts in Amerika en we hebben daarvoor meer geld nodig. Doneren kan via de site sabii.nu."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag