Volledig scherm
Politieagent Marcel Toet vertelt zijn verhaal. © Tweede Kamer

Emotioneel verhaal Haagse agent in Kamer tegen geweld

VideoAf en toe moet hij even slikken, maar Marcel Toet laat zich niet van de wijs brengen. Helder verhaalt hij vandaag in de Tweede Kamer van de traumatische ervaring die hij afgelopen oud en nieuw opdeed als politieagent in Den Haag.

Op het Newtonplein in het Valkenboskwartier probeerde de agent een jongen van 16 te arresteren die een prullenbak in de fik had gestoken. Maar daar bleek diens agressieve broer niet van gediend te zijn. Plotseling begon een groep van zo’n tien omstanders zich met de kwestie te bemoeien.

,,Ik kreeg opeens twee ferme vuistslagen in het gezicht”, vertelt Toet. Ik kwam ten val en werd liggend op de grond door de omstanders geslagen en geschopt. Op mijn hoofd en over mijn hele lichaam.’’ Ook zijn drie collega’s werden belaagd.

De agent is een van weinige ervaringsdeskundigen bij het rondetafelgesprek over geweld tegen hulpverleners dat de Tweede Kamer vandaag houdt. Dapper slaat hij zich door de pijnlijke episode heen. Het ergste vindt hij nog wel het filmpje dat van de mishandeling werd gemaakt en dat op internet werd gezet.

Bodycam
Toet valt even stil, hakkelt kort en sluit af met een simpele boodschap: dienders moeten worden toegerust met een bodycam, zegt hij. Ofwel met een cameraatje op hun pak dat alle betrokkenen bij een optreden registreert. ,,Dat moet op zeer korte termijn gebeuren. Daar ben ik een groot voorstander van. Handen af van de hulpverleners, want dit mag niet meer gebeuren.’’

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag