Enige echte Haagse dino terug op zijn plek in Museon

VideoWie vergaapte zich niet aan de gigantische dinosaurus in de hal van het Museon? Na een paar jaar van afwezigheid is de 150 miljoen jaar oude authentieke Allosaurus eindelijk weer te zien op zijn vaste plek. Vorige week werd het gigantische skelet teruggeplaatst.

Een paar jaar geleden was er in het Museon een nieuwe tentoonstelling en werd de bovenverdieping heringericht, waardoor er geen plek was voor de dinosaurus. ,,Maar wij vonden dit moeilijk, omdat de dinosaurus een icoon van het Museon was geworden. Daarom zijn we verheugd dat het nu toch weer mogelijk is het prachtige object aan het publiek te tonen, de enige echte Haagse dino!”, aldus een woordvoerder van het Museon aan mediapartner Indebuurt Den Haag.

Het gaat hier om een Allosaurus. Deze werden zo’n 8,5 meter lang en wogen meer dan 1,5 ton. De dino lijkt op zijn neef de T-Rex, alleen had de Allosaurus wél sterke voorpoten.

Fossiel

Het fossiel is in de jaren 90 opgegraven op de grens van Utah en Wyoming in de Verenigde Staten. Het opgraven en het prepareren was een enorm karwei. Het harde zandsteen was nauwelijks te onderscheiden van het bot. Het skelet was niet helemaal compleet, voor de ontbrekende delen zoals een deel van de onderkaak zijn afgietsels gemaakt. Vervolgens zijn de botten op speciaal kunsttransport naar Nederland vervoerd.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
De 150 miljoen jaar oude, authentieke Allosaurus van het Museon, is weer te zien voor het publiek. Peter de Haan, directeur van het Museon (links op de foto), feliciteert Dick van der Krogt, voorzitter van de Vrienden, met de hernieuwde kennismaking met de vleeseter in de winkel. © Museon Den Haag

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag