Volledig scherm
Ouderen vaak slachtoffer van babbeltruc. Ter illustratie.

‘Avondklok’ voor ouderen in Rijswijk moet hen beschermen tegen dief

De Rijswijkse politie en buurtpreventieteams adviseren ouderen om in de winter na 19.30 uur en in de zomer na 20.00 uur de deur niet meer open te doen. Zo’n ‘avondklok’ tegen babbeltrucs is nieuw.

Deze manier om het aantal slachtoffers van babbeltrucs terug te dringen is nog niet eerder uitgeprobeerd. Ingrijpen is echter nodig, want vorig jaar kwam deze vorm van misdaad maar liefst 197 keer voor.

,,De tijdlimiet is een advies’’, verduidelijkt Erik van der Veer. Hij is coördinator van de buurtpreventieteams in Rijswijk die samenwerken met de plaatselijke politie. ,,Mijn eigen kinderen mogen de deur ’s avonds ook niet open doen.’’

Ouderenbond ANBO begrijpt de noodzaak om ouderen te beschermen tegen babbeltrucs, die vaak resulteren in diefstallen of overvallen. ,,Maar als je iemand wilt beroven is dat niet voorbehouden aan een tijdstip’’, zegt een woordvoerder van de bond. ,,Criminelen kunnen ook overdag toeslaan. Ons advies aan mensen bij wie wordt aangebeld is dan ook: niet beleefd zijn. Dat zijn veel mensen wel. Ze denken dat ze onfatsoenlijk zijn als ze iemand niet te woord staan. Daar komt bij dat veel mensen van zichzelf denken dat ze assertief reageren als er iemand voor de deur staat die ze niet kennen. Maar dat blijkt in de praktijk helemaal niet zo te zijn.’’

Dat criminelen het vaker voorzien hebben op ouderen is zeker. ,,Ze denken dat ouderen meer contant geld in huis hebben en ze gaan er vanuit dat ze fysiek minder sterk zijn.’’

Aanbellen

Om te voorkomen dat ’s avonds bij ouderen wordt aangebeld, heeft buurtpreventiecoördinator Van der Veer tijdens zijn surveillances colporteurs aangesproken. ,,Maar ze mogen van hun baas tot 21.00 uur aanbellen’’, zegt Van der Veer.

De ANBO-woordvoerder vindt dat logisch. Verkopers van bijvoorbeeld energie richten zich ook op werkende, jongere mensen die alleen ’s avonds thuis zijn.’’ Voor zulke verkoop langs de deuren is ook geen vergunning nodig, bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

Om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van oplichting of diefstal door middel van babbeltrucs, hebben erkende goede doelen een kalender online staan waarop is te zien in welke periode wordt gecollecteerd. Deze week is dat Amnesty International.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag