Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ADN Beeldredactie

‘Loting voor hbo-v moet verdwijnen’

De Haagse Hogeschool wil het lotingssysteem voor de opleiding verpleegkunde weer afschaffen. ,,We willen niemand afwijzen. Het werkveld zit om deze mensen te springen.’’

Quote

Het besluit is nog niet genomen

Woordvoerder Haagse Hogeschool

De Haagse Hogeschool vreest volgend jaar voor het eerst aankomend verpleegkundestudenten te moeten afwijzen. Omdat er een tekort is aan stageplaatsen, is er in 2017 een opleidingsstop ingesteld. Er worden er nu niet meer dan 500 studenten toegelaten. De school zou het ‘ontzettend spijtig’ vinden volgend studiejaar studenten de deur te moeten wijzen, want ‘het Haagse werkveld zit om ze te springen’. Er is een schreeuwend tekort aan verplegend personeel. 

Daarom overweegt de school om de ‘numerus fixus’, de opleidingsstop, in het studiejaar 2019/2020 af te schaffen. ,,Het besluit is nog niet genomen. Hier wordt overleg over gevoerd, zowel intern als tussen de diverse zorginstellingen’’, laat een woordvoerder weten. ,,We neigen ernaar om het niet meer te willen.’’ 

De verpleegkundestudenten die aankomende september beginnen, zijn de eersten die te maken hadden met de numerus fixus. De school besloot 500 plekken open te stellen. Precies datzelfde aantal studenten heeft zich voor komend studiejaar ingeschreven. Daarmee is de school op het nippertje uitgekomen met het beschikbare aantal plekken. 
Volgend studiejaar zou dat anders kunnen uitpakken, want de populariteit van de opleiding neemt toe. Afgelopen studiejaar bestond de nieuwe instroom nog uit 359 studenten, stukken minder dan de 500 die zich nu hebben gemeld. Naar verwachting zet die groei de komende jaren door.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag