Volledig scherm
Uitvaart 14 jarige Diego op Ockenburgh met rij van sterretjes. © Frank Jansen

Erehaag van flikkerende vonkjes voor verongelukte Diego (14)

Hagenaar Diego (14) verongelukte maandag op weg naar school. Naasten namen vandaag afscheid van hem.

Het geroezemoes aan de kant van de weg - ouders die de handen schudden van leerkrachten, klasgenoten die elkaar krachtig omhelzen - verstomt op slag, wanneer in de verte de lijkwagen de hoek om komt rijden voor crematorium Haagse Duinen.

Het enige geluid dat dan nog klinkt, is het knisperen van vuur. Alle aanwezigen hebben een sterretje in handen gekregen, nu is het tijd die samen te ontbranden.

Want, zo laat begrafenisonderneemster Peggy Hertog namens de familie weten: ,,Net als de meeste veertienjarige jongens had Diego weinig met bloemen. Vuur, dat paste veel beter bij hem en dus ook bij zijn afscheid.’’

Het resultaat: een indrukwekkende erehaag van knetterende vonkjes en flikkerende lichtjes, tegen een steeds donker wordende hemel.

Smileys

Daartussen rijdt de wagen met goed zichtbaar de kist, die oogt als het canvas voor een vrolijke kindertekening. Met bonte beeltenissen van smileys, koptelefoons en namen van vrienden.

Naaste gezinsleden van Diego gaan voor in de stoet: het jongste zusje wordt door haar grote broer troostend over haar lange haren geaaid. Aan het slot van de erehaag draaien de familieleden zich als één man om en maken een buiging voor hun zoon, hun broer, hun kleinkind. Voor Diego, die niet ouder mocht worden dan 14 jaar.

Diego kwam afgelopen maandag om het leven, toen hij via zijn huis terug naar school fietste, na een afspraak bij de orthodontist. Op de hoek van de Soestdijksekade en Loosduinseweg werd hij aangereden door een truck. De havo-leerling van het Segbroek College overleed ter plekke.

Ambitieus

Een vrolijke, gezellige jongen, zo omschrijft de familie hem. Liefhebber van voetbal en het computerspel Fortnite. Ambitieus, dat ook. Diego wilde graag hogerop komen in het leven en werkte daar - zo jong als hij was - al hard voor.

Een jongen vol in het leven, zoveel wordt ook duidelijk bij de uitvaartdienst. Honderden mensen wachten de lijkwagen op. Een divers gezelschap: jonge jongens, voor de gelegenheid gekleed in stropdas en colbert. Leeftijdsgenoten, gehuld in het trainingspak van voetbalclub Duno.

Groepen meiden - sommigen met een boeketje in hun handen, anderen met hartjesballonnen. En ook veel ouders, leerkrachten, voetbaltrainers en familieleden.

‘Van de zomer vertelde Diego aan zijn neef dat áls de dag zou komen, hij geen verdrietig afscheid wilde, maar de leuke en fijne herinneringen zou willen vieren’, meldt de familie op de internetpagina van voetbalclub Duno, waar Diego uitkwam voor het jeugd team JO13.

En dus is er gelegenheid voor tranen, maar ook voor plezier. Een viering van Diego’s leven, zoals de familie het zelf benoemt. ,,Maar wel eentje, die veel te vroeg is gekomen’’, stelt een aanwezige ouder van een klasgenoot bedrukt. ,,Hij is zo uit het leven weggerukt. Onverteerbaar.’’

Kracht

De familie ervaart niettemin kracht uit de vele steunbetuigingen die de afgelopen dagen zijn binnengekomen, benadrukt begrafenisonderneemster Hertog. ,,Naast alle pijn en verdriet zijn ze dankbaar. Ze dragen dit verlies niet alleen.’’

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag