Volledig scherm
Maassluizer Marc Cornelissen (midden) en Hagenaar Philip de Roo (rechts) kregen in 2011 op Groenland bezoek van toen nog kroonprins Willem-Alexander. © Koninklijk Huis

Erepenning uitgereikt aan nabestaanden Philip de Roo

Onder grote belangstelling van de directe familie en vrienden hebben nabestaanden van Hagenaar Philip de Roo vrijdag de Zilveren Medaille in ontvangst genomen. Het Carnegie Heldenfonds had de medaille postuum toegekend aan De Roo voor het tonen van buitengewone heldenmoed onder barre omstandigheden.

Begin april 2015 vertrok De Roo, samen met zijn vriend Marc Cornelissen uit Maassluis, op een wetenschappelijke expeditie naar het poolgebied van Noord-Canada. Op 29 april 2015, vlak voor het einde van de expeditie, is hen een noodlottig ongeval overkomen. Uit reconstructies bleek dat De Roo trachtte zijn vriend en collega Cornelissen te redden.

Willem-Alexander 
Philip de Roo (1985) was al sinds zijn vijftiende jaar poolonderzoeker, in het bijzonder op het gebied van klimaatverandering. In 2004 bereikte hij door middel van een 'Last Degree' de geografische Noordpool. In 2007 stak hij de Groenlandse ijskap van oost naar west over, een 600 kilometer lange tocht. Deze was ter voorbereiding op de expeditie in 2008, waarbij hij een doorsteek van zuid naar noord maakte over de Groenlandse ijskap van 2500 kilometer in 32 dagen.

Tijdens een storm op Groenland in 2008 kwam hij op het idee om de toenmalige prins Willem-Alexander mee te nemen op expeditie. Hij werkte zijn idee samen met Marc Cornelissen uit en stond drie jaar later, in 2011, samen met de toenmalige Prins van Oranje, op de Groenlandse ijskap.

Naast de reizen in het Noordpoolgebied heeft De Roo ook veel klimervaring opgedaan in de Alpen. Zo heeft hij driemaal op de Mont Blanc gestaan, en al meer dan 25 bergen hoger dan 4000 meter beklommen.

Bronzen medaille

Het is niet voor het eerst dat een medaille van het Carnegie Heldenfonds aan De Roo wordt toegekend. In 2009 ontving hij namelijk al de bronzen medaille voor het redden van een reiziger die door een epileptische aanval op het spoor terecht was gekomen. Met de aanstormende trein op komst heeft hij - met gevaar voor eigen leven - het leven van de vrouw gered.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag