Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral. © Joost Hoving

Ergernis komt voor menig raadslid straks in twee kleuren: groen en geel

ColumnHet wordt smullen in de gemeenteraad. Groep de Mos kleurt de raadszaal straks met een bonte stoet nieuwkomers en Henk Bres is gekozen met voorkeurstemmen. Ergernis komt voor menig raadslid straks in twee kleuren: groen en geel.

Quote

De Haagse tongval, humor en identiteit zijn verzekerd in de gemeente­raad

Sjaak Bral

De volbloed Hagenees gaat er goed voor zitten, de komende vier jaar. De Haagse tongval, humor en identiteit zijn verzekerd in de gemeenteraad, nu Groep de Mos de meeste zetels in handen heeft. Groep de Grootste (straks Hart voor Den Haag geheten) komt bovendien met een fraai palet aan vertegenwoordigers. Meest in het oog springt de nummer 6, algemeen bestuurslid van de partij: Jelle Meinesz. Diens afkomst valt niet te verloochenen en dat zal ‘ie zelf ook nooit doen: het is de zoon van Aage Meinesz, die wij beter kennen als Aage M., inderdaad, de meesterkraker.

De man met de thermische lans. Die menig kluis open brandde met behulp van een zelf ontworpen puntlasapparaat; maar net zo makkelijk alles uit z’n handen liet vallen en er tussenuit kneep als hij een bewaker hoorde. Dat was geen lafheid - hij was tegen fysiek geweld omdat hij in zijn jeugd zelf mishandeld was. Aage M., de gentleman-crimineel, was wereldberoemd in Nederland. Hij was te gast in de tv-show van Willem Duys. Die show heette Voor de vuist weg, wat gezien zijn gewelddadige jeugd nogal ironisch klonk.

Aage liet merken dat hij manieren had toen hij ontsnapte uit de gevangenis in Groningen, en prompt vanaf zijn schuiladres de gevangenisdirecteur opbelde. Hij bedankte de man voor het fijne verblijf maar merkte wel op dat ‘het eten een beetje tegenviel’. Zoon Jelle houdt ook van spektakel. Snelle Jelle reed de afgelopen weken door de stad in een ‘stretched limo’, met een geluidsinstallatie aan boord. In 2016 kreeg ‘ie een taakstraf omdat hij bewakingsbeelden van deurwaarders op internet had gezet.

Kortom: een prima politicus. Een ander boefje, Henk Bres, kreeg Geert Wilders zo gek om op hem te stemmen. De lijstduwer kreeg zóveel voorkeursstemmen dat hij de zetel kan pakken en heeft aangekondigd dit ook te zullen doen. Van het Lagerhuis naar de raadszaal: reken maar dat ze daar straks ten einde raad zijn.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag