Volledig scherm
Dodencel 601 in het Oranjehotel © EPA

‘Erik Hazelhoff Roelfzema’ even terug in Oranjehotel

De cast van de populaire musical Soldaat van Oranje brengt donderdag een bezoekje aan het Scheveningse Oranjehotel. Het verhaal van de theatervoorstelling draait om de bekende oorlogssoldaat Erik Hazelhoff Roelfzema, die zelf in 1941 kort in deze gevangenis zat.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog zaten zo’n 25.000 Nederlandse politieke gevangenen en verzetsstrijders vast in de Scheveningse gevangenis aan de Van Alkemadelaan. Het cellencomplex kreeg daarom de naam Oranjehotel en werd in november een rijksmonument. 

Erik Hazelhoff Roelfzema was in de oorlog actief als RAF-piloot en assistent van koningin Wilhelmina. Hij werd vooral bekend door zijn boek Soldaat van Oranje, waarin hij zijn ervaringen beschreef. Naast een populaire verfilming, mondde dit verhaal uit tot de langstlopende musical van Nederland. 

Verveling

Roelfzema schreef in zijn boek ook over zijn tijd in het Oranjehotel, waar hij werd vrijgelaten door ‘ruimtegebrek’: ‘Het duurde maar een week, meer niet. Toch ondervond ik in die tijd alle emoties van de politieke gevangene: angst, onzekerheid, verveling, eenzaamheid, honger en nog eens verveling. Maar ook heb ik ‘s avonds de warmte gevoeld van de Nederlanders rondom mij, en in de verveling en honger met trots de prijs herkend voor mijn overtuiging. In de angst en onzekerheid bewaarde ik het vertrouwen in gerechtigheid.’

Roelfzema overleed in 2007. De groep acteurs die nu avond aan avond zijn leven naspeelt, gaat in het kader van 75 jaar bevrijding terug naar Scheveningen. ‘Het is heel bijzonder om juist nu naar deze historische plek te kunnen’, schrijven zij in een reactie. 

  1. Milieuactivisten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    Milieuacti­vis­ten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    De milieuactivisten van Extinction Rebellion willen in de week na Pasen een ‘week vol rebellie’ organiseren in Den Haag. In een filmpje op Twitter roepen zij zoveel mogelijk mensen op om vanaf 13 april (tweede paasdag) vrij te nemen om te demonstreren. Eerder werden bij een soortgelijke actie in Amsterdam bijna vierhonderd mensen aangehouden. Een woordvoerder van de actiegroep verwacht soortgelijke taferelen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag