Volledig scherm
© Urban Farmers

Europa’s grootste stadsboerderij Urban Farmers in Den Haag is failliet

Europa’s grootste stadsboerderij Urban Farmers in de voormalige Philipsfabriek in Den Haag is failliet. De rechtbank heeft gisteren het faillissement uitgesproken.

Eerder deze week meldde deze krant al dat de prestigieuze kwekerij op het dak van het voormalige Philipskantoor in Den Haag in zwaar weer verkeert. Omzetten zouden niet worden behaald en de verkoop van producten - sla, tomaten, andere groenten en vis - was stilgelegd. Nu blijkt dat de boel inderdaad niet meer te redden valt. 

Wat de hoofdoorzaak van het faillissement is geweest, wordt momenteel uitgezocht. Curator Martijn Vermeeren laat in een reactie weten dat de omzet van de producten tegenviel. ,,Maar of dat de belangrijkste en enige reden is geweest dat Urban Farmers het niet heeft gered, kan ik nog niet zeggen", zegt hij. 

Acht medewerkers zijn op dit moment nog aan het werk bij het bedrijf. Zij houden de zaak voorlopig draaiende. Vermeeren: ,,Urban Farmers werkt met bederfelijke producten die gevoed moeten worden."

'Voorloper'

Op de zesde en zevende etage van voormalig kantoorcomplex De Schilde midden in Den Haag werd sinds mei 2016 vis en groente gekweekt. Twee jaar geleden bejubelden linkse partijen de komst van Urban Farmers. Raadslid Janneke Holman van de Haagse PvdA stelde gisteren nog dat de stadsboerderij een voorloper is als het gaat om duurzame voedselproductie in de stad. ,,Het bedrijf zorgt voor werkgelegenheid, voedselbewustzijn en het is een waardevol project voor de wijk. Het zou een verlies zijn voor de stad als het verdwijnt.”

Dat het bedrijf in zwaar weer verkeerde, werd gisteren gemeld door deze website. Urban Farmers zou onder meer de concurrentie met telers in het Westland niet aankunnen.

De curator kijkt op dit moment of er geïnteresseerden zijn die een doorstart op het dak van De Schilde kunnen maken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag