Volledig scherm
Met een grote plons werd de Autismeweek ludiek geopend © Joris den Blaauwen

Even draait het niet om prikkels in het Tikibad

Allen getooid met een blauwe badmuts stonden ze klaar langs de rand van het golfslagbad van het Tikibad, paralympisch zwemkampioen en ambassadeur Marc Evers voorop. Wachtend op het aftellen, om bij drie gezamenlijk een Blauwe Plons te veroorzaken: het ludieke begin van de Autismeweek.

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) was zaterdag opnieuw in Duinrell neergestreken voor de officiële aftrap. ,,We zijn hier eerder geweest, maar vorig jaar hebben we het Dolfinarium uitgekozen voor de kick-off,'' vertelt woordvoerster Joli Luijckx.

De keuze voor Duinrell ligt misschien niet voor de hand, want de 190.000 autisten die ons land kennen, hebben vaak problemen met te veel prikkels, maar om die 'prikkels' is het juist te doen bij de attracties in Duinrell. ,,Maar daarom was het Tikibad vanochtend van 8 tot 9 alleen toegankelijk voor leden van onze vereniging,'' vertelt Luijckx.

,,Er was toen geen muziek in het bad en de badmeesters gebruikten ook geen fluitje.'' Dat vooruitzicht, plus het besef dat het theater in Duinrell speciaal was ingericht voor autisten die even op adem wilden komen, lokten bijna 500 leden naar Wassenaar.

,,Een goede opkomst,'' meende Luijckx, die daar heel blij mee was, want onderzoek heeft uitgewezen dat ook autisten baat hebben bij beweging en sport. Marc Evers, geboren met een verstandelijke beperking en autisme, is daar waarschijnlijk het beste bewijs van.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag