Even een voorproefje van het restaurant van de Vegetarische Slager
Onder de naam Vegetarische Slager bouwde Jaap Korteweg (55) vanaf 2010 een imperium op rond ‘vegetarisch vlees dat in smaak, structuur, beleving en voedingswaarde moet kunnen wedijveren met dierlijk vlees’. Op 1 april opent hij zijn eerste restaurant. Aan de Hooikade in Den Haag.
Met een beetje wrikken en trekken was de ‘Y’ van de muur verwijderd. Restaurant New York was daarmee ook echt weg aan de Hooikade 4, vlakbij de chique Denneweg. Een creatieve medewerker van de Brabantse ondernemer Jaap Korteweg verving de ‘Y’ door een ‘P’. En daarmee kon gisteren voor één middag in pop-up restaurant ‘New Pork’ een voorproefje worden gegeven van de nieuwe loot aan de boom van de Vegetarische Slager.
Voor Korteweg een logisch vervolg. ,,Een restaurant is een mogelijkheid om mensen optimaal met je product in aanraking te laten komen. Want de bereiding is nog wel een puntje.’’ Hij maakt een vergelijking met een biefstuk. Als die taai is, weet je dat die niet goed bereid is. Te doorbakken. ,,Maar onze vegetarische slagerproducten zijn minder bekend en als het dan verkeerd bereid wordt dan ligt het aan het product. In het restaurant kunnen we het top klaarmaken en de mensen voorlichten. Zo kunnen ze in ieder geval proeven hoe het moet zijn. Dus dat is een mooie volgende stap.’’
De opening is gepland op 1 april. De echte naam houdt de ondernemer nog even voor zich. Als het restaurant opent zal de Vegetarische Slager-winkel tegenover het Haagse stadhuis zo ongeveer de deur gaan sluiten. Het historische pandencluster aan het Spui ondergaat namelijk een grondige, 2,5 jaar durende renovatie.
Na die verbouwingsperiode is het de bedoeling dat de ‘slager’ terugkeert, maar dan eerder als eetlocatie dan als winkel. De noodzaak is eenvoudigweg minder geworden. De afgelopen jaren heeft de Vegetarische Slager immers ruim 4.000 verkooppunten verdeeld over vijftien landen weten te vinden voor zijn ‘visvrije tonyn’, vega-saucijzenbroodjes, ‘little willies’ en vega-kipworst.
Grote Markt
In de ogen van Jaap Korteweg groeit de vegetarische horeca nu hard in Nederland. ,,Den Haag is daar zeker ook een voorbeeld van. Hier verderop begint een vegetarisch Indiaas restaurant en aan de Mauritskade zit De Wankele Tafel.’’ Hij wijst ook naar een bijzondere en zeer recente ontwikkeling op de Grote Markt. Samen met het Plein toch het kloppend horecahart van de hofstad. ,,De grootste ondernemer daar maakt in een meerderheid van zijn zaken de kaart voor tachtig procent veganistisch.’’ Voor de liefhebbers; het gaat dan om de Zwarte Ruiter, September en de Boterwaag.
Naast het openen van een restaurant wil Korteweg dit najaar nog een ambitie verwezenlijken. Het op de markt brengen van een vegetarische ‘roockworst’. Daar is hij al sinds zijn beginperiode mee bezig. De Brabander dacht dat het in een jaar wel voor de bakker zou zijn, maar het bleek stukken lastiger dan hij had verwacht. ,,Het is heel specifiek die smaak van rookworst, die bite en de knak van de darm die er omheen zit. Dat laatste alleen al is moeilijk om dat gelijkend te krijgen als je geen echte darm gebruikt.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMbinnen&buiten
Paul en Monique verhuizen van Voorburgse Van Broekslootkade naar Italiaanse bergen
Paul van der Burg en Monique de Beer verkopen hun kleurrijke herenhuis aan de Broekslootkade in Voorburg. Ze verruilen het ‘gehaaste en anonieme’ leven in Nederland voor de rust en schoonheid van de Italiaanse bergen.Voorburg -
PREMIUMcolumn
Wees een vent, plaats nóg een monument
Nou, we zijn eruit: het Slavernijmonument komt er. En wel op het Lange Voorhout. Pal voor het huidige Eschermuseum. De cultuurclub Stroom Den Haag werd verzocht een advies uit te brengen. ‘Deze plek is voor de bevolking zeer zichtbaar en bereikbaar.’ Daarover zo meer.Den Haag -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Hoe armband van plantagearbeider Sinah de wereld over reisde: ‘Een turbulente weg afgelegd’
Met niet meer dan een sarong aan, een plunjezak en een zilveren armband om haar pols stapt Sinah Kartowikromo op 31 juli 1913 op een stoomschip. Van Semarang in het toenmalige Nederlands-Indië wordt ze onder valse voorwendselen als contractarbeider naar Suriname verscheept. Een eeuw later ligt haar sieraad in een Haags Museum. Als onderdeel van een tentoonstelling over het koloniaal verleden.Den Haag
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
PREMIUM
IS gebruikte Faize (20) vijf jaar als slaaf, maar kreeg haar niet klein: ‘Ik wil laten zien dat ik leef’
Vijf jaar lang was de jezidische Faize als slaaf in handen van IS’ers, moest ze alles doen wat IS-mannen wilden. Nu is ze in Nederland voor de première van een film die het verhaal vertelt van haar en andere jezidi-vrouwen. ‘IS wilde me klein krijgen, maar wat mij is overkomen heeft me juist sterker gemaakt.’Den Haag -
PREMIUMNK Padel
Van campingspeler tot nummer 1 van Nederland: ‘Ze dachten dat ik peddelen op een surfplank bedoelde’
Peddelen? Nee padellen. Wat voor Sten Richters (23) begon als een spelletje op de camping, is uitgegroeid tot een topsportcarrière. Vijf jaar nadat hij met zijn vader een balletje sloeg is Richters de nummer 1 van Nederland. Hoe een reis over de hele wereld en anderhalve maand in hét padelwalhalla hem tot de favoriet voor het NK padel heeft gemaakt.Den Haag
In samenwerking met indebuurt Den Haag