Volledig scherm
Het Berlaymont gebouw in Brussel. Dit is het hoofdkantoor van de Europese Commissie. © anp

Explosieven gevonden in woning Nederlands jihad-stel

Een Haags stel dat volgens justitie een aanslag wilde plegen op het gebouw van de Europese Commissie in België, had de explosieven daarvoor al in huis. Dat melden bronnen aan het AD. Adil U. (33) en Zeyneb K. (28) zouden ook andere jihadisten hebben geleerd bommen in elkaar te knutselen.

Het vermoedelijke terreurechtpaar werd begin augustus aangehouden op het Brusselse vliegveld Zaventem. De twee kwamen officieel terug uit Turkije, maar waren vermoedelijk in Syrië geweest.

Op de avond van hun arrestatie onderzochten tijdens een gezamenlijke operatie de Belgische en Nederlandse justitie in Den Haag en Brussel vijf woningen. In Brussel namen politeagenten vuurwapens en kogelvrije vesten in beslag. Volgens bronnen rond het onderzoek werden ook explosieven aangetroffen die bij de aanslag op het kantoor van de Europese Commissie hadden moeten worden gebruikt.  Bij de broer van Adil en diens vrouw in de Haagse Moerwijk is eveneens een inval gedaan.

Vanuit Brussel
Het tweetal heeft volgens de Telegraaf de afgelopen maanden voornamelijk gewerkt vanuit hun 'basis' in Brussel. Ze zijn al anderhalf jaar geleden vertrokken uit hun woning in de Fannius Scholtenstraat, aan de rand van de Haagse Schilderswijk. Het huis, dat recht in het zicht staat van politiebureau Hoefkade, staat nog wel op hun naam.

Behalve plannen om de EU keihard te raken, hebben Adil en Zeyneb volgens het Belgische Openbaar Ministerie ook andere jihadisten opgeleid. De twee zouden strijders in spe hebben geleerd bommen in elkaar te knutselen en vuurwapens te gebruiken. De twee worden verder verdacht van deelname aan activiteiten van een terroristische groep en de financiering van terrorisme.

Sharia4Holland
De aanhouding van Adil U. en Zeyneb K. maakt eens te meer duidelijk dat er nauwe banden bestaan tussen jihadisten uit Nederland en België. Ook de Haagse ronselverdachte Azzedine C., alias Abou Moussa, onderhield tot zijn aanhouding eind augustus zeer goede betrekkingen met gelijkgestemden in België. Hij was een sleutelfiguur in de Sharia4Holland, een directe afgeleide van de Belgische radicaal-islamitische beweging Sharia4Belgium.

De aanhouding laat ook zien dat landsgrenzen voor jihadisten niet tellen. Dat maakt hen voor inlichtingendiensten lastig te volgen, eventuele terreuracties zijn nauwelijks voorspelbaar. Zo lukte het de Franse ex-Syriëstrijder Mehdi Nemmouche dit voorjaar om enkele maanden onder de radar van politie en veiligheidsdiensten te blijven voor hij eind mei een dodelijke aanslag op het Joods Museum in Brussel pleegde.

Ministers van acht Europese landen hebben deze zomer afspraken gemaakt om meer aanslagen te voorkomen en beter zicht te houden op teruggekeerde Syriëgangers.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag