Volledig scherm
Zwemles in een zwembad in Den Haag. Ter illustratie. © anp

Extra personeel voor ophalen zwempassen

Zwemmers kunnen vanaf 18 september hun zwempas, die de verplichte legitimatie vervangt, bij een van de Haagse zwembaden ophalen. De gemeente zet daarvoor extra personeel in.

Legitimatie is sinds juli voor alle bezoekers van een Haags zwembad verplicht. Dit nadat er commotie was ontstaan over een brandbrief van ex-personeel van het zwembad in het Zuiderpark. De auteurs repten over aanrandingen, agressie en bijna dagelijkse overlast. Jonge meiden zouden er niet veilig zijn.

De legitimatieplicht riep vervolgens weer irritatie op bij badgasten die zich wel fatsoenlijk gedragen. Ook vonden sommigen het geen prettig idee om een paspoort of rijbewijs mee te nemen naar een zwembad, ondanks de kluisjes in de baden.

Nu roept de gemeente via denhaag.nl op om een persoonlijke zwempas aan te vragen. De pas vervangt de verplichte legitimatie. Vanaf 18 september kunnen die dan worden opgehaald.

Omdat verwacht wordt dat dit een drukke bedoening kan worden bij de kassa, zet de gemeente tijdelijk extra medewerkers in. Een zwempas is verplicht voor iedereen van veertien jaar en ouder.

Plan

Het stadsbestuur werkt momenteel nog aan een plan voor de plaatsing van toegangspoortjes. De tourniquets moeten er eind dit jaar staan. Over de kosten kon de woordvoerder van sportwethouder Baldewsingh niets precies zeggen.

Overigens is het geen verplichting om vooraf een zwempas via een internetaanvraag 'in de steigers te zetten'. Maar het maakt de doorloop aan de kassa wel wat sneller. Het blijft uiteraard mogelijk voor mensen om spontaan te besluiten om weer eens naar een Haags bad te gaan.

Dan moet er wel een officiële identificatie worden meegenomen om ter plekke een gratis zwempas aan te maken.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag