Volledig scherm
Vrienden en familie trokken met witte ballonnen de straat op. © Fred Leeflang

Familie en vrienden herdenken doodgeschoten Wessel met witte ballonnen

Een groep van twee tot driehonderd vrienden en familieleden van de 18-jarige doodgeschoten Wessel heeft zaterdagavond een herdenkingstocht gehouden uit respect en ter nagedachtenis van de overleden jongen.

Met witte ballonnen liep de groep, veel jongeren, vanaf zijn woonwijk Seghwaert naar de hangplek waar Wessel de laatste tijd rondhing in de wijk Palenstein bij het winkelcentrum. Bij de groep was geen politie om de tocht te begeleiden.

Wessel werd maandagochtend aangetroffen voor het ziekenhuis van Zoetermeer met een schotwond. Artsen probeerden de tiener nog te reanimeren, maar tevergeefs.

Scooter

Een uur eerder was diezelfde ochtend door een politieagent geschoten op twee mannen op een scooter van wie een een op een vuurwapen lijkend voorwerp richtte op coffeeshop The Game in Delft. Het lijkt erop dat Wessel, zoon van een agent, een van de personen was op de scooter en geraakt is bij die schietpartij. Justitie onderzoekt de zaak en heeft nog alle scenario's open, meldde Vincent Veenman van justitie vrijdag.

Delft wordt sinds mei geteisterd door gewelddadige aanslagen met explosieven en schoten die afgevuurd worden op een sieradenwinkel, een broodjeszaak, garage en coffeeshops The Game en The Future.

Volledig scherm
© Fred Leeflang

Verontwaardigd

De zus van Wessel liet vanavond haar verontwaardiging blijken dat wapens makkelijk verkrijgbaar zijn in Nederland. ,,Dat is de maatschappelijke relevantie,'' zei ze.

Gisteren zei criminoloog Jeroen van den Broek tegen deze krant dat steeds meer jong volwassen mensen in Nederland rondlopen met een vuurwapen. ,,Een zorgelijke trend,'' vindt hij. Straatjongeren romantiseren volgen hem vaak het criminele milieu en plaatsen bijvoorbeeld Holleeder op een voetstuk.

Wapens zijn op Instagram en Telegram vrij voor iedereen te krijgen, schetste hij het beeld. ,,Ze liggen voor het oprapen.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag