Volledig scherm
Ahmad Mola Nissi Omgekomen bij een schietpartij in de Jan van Riebeekstraat in Den Haag op 8 nov 2017 © archive

Familie geliquideerde activist hoopt op meer maatregelen tegen Iran

De familie van de in 2017 in Den Haag doodgeschoten Iraanse dissident Ahmad Nissi ‘verwelkomt de sancties’ die Nederland vandaag tegen Iran heeft afgekondigd. Dat Iran betrokken is bij de moord op Nissi ‘choqueert ons, maar is in lijn met onze vermoedens’. Ze hopen nog wel op verdere maatregelen.

Volledig scherm
Ambulancemedewerkers proberen Ahmad Mola Nissi te reanimeren. © © LEEUWEN JOS VAN

De ministers Blok en Ollongren schreven vanmiddag aan de Tweede Kamer dat Nederland er vanuit gaat dat Iran achter twee moorden in Nederland zit: de liquidatie van Nissi in 2017 en de moord op Mohammed Samadi in Almere in 2015. Dat zou blijken uit informatie van geheime dienst AIVD. Zowel Nissi als Samadi waren tegenstanders van het Iraanse regime die asiel hadden gevraagd en gekregen in Nederland.

Nissi werd in november 2017 voor zijn woning in Den Haag doodgeschoten. Hij was een van de leiders van de afscheidingsbeweging ASMLA, die streeft naar onafhankelijkheid van de Iraanse regio Khuzistan.

Zijn nabestaanden (vrouw en kinderen) stellen nu in een verklaring aan deze site dat ‘ze hopen dat er nog verdere maatregelen tegen Iran zullen volgen’. ,,De politieke maatregelen staan wat ons betreft echter los van het strafrechtelijke onderzoek. Wij wachten nog altijd op berechting van de daders en hun opdrachtgevers. Wij hopen dat de AIVD informatie een nieuwe impuls kan geven aan het strafrechtelijke onderzoek en dat de daders zullen worden berecht.”

Volledig scherm
Ahmad Mola Nissi voor het logo van de ASMLA. © @ahwazona.net

‘Onvoldoende steun’

Nabestaanden van Mohammed Samadi, die in Nederland door het leven ging als Ali Motammed, reageerden in eerste instantie kort: ,,Het is een moelijke en ingewikkelde tijd.” Samadi leefde onder een valse naam in Nederland omdat hij in Iran ter dood veroordeeld was voor betrokkenheid bij een bomaanslag op het regime, daarbij vielen 70 doden. De Nederlandse autoriteiten stellen dat zij pas na zijn dood achter zijn ware indentiteit kwamen.

Aan het eind van de middag lieten de nabestaanden van Samadi via een verklaring van hun advocaat Richard Korver weten dat ze zich ‘onveilig en onvoldoende gesteund’ voelen’ door de Nederlandse overheid. Zo zouden ze vandaag pas vlak voor het openbaar worden van de brief van de ministers daarover zijn ingelicht. ,,Daardoor was het treffen van adequate maatregelen volstrekt niet mogelijk.”

,,Cliënten achten het een kwalijke zaak dat de overheid wel sancties treft tegen Iran maar niet haar eigen Nederlandse onderdanen die bescherming biedt die, zeker gezien de inhoud van het persbericht, nodig is”, stelt Korver. De advocaat heeft de overheid ‘met klem verzocht om wel maatregelen te nemen die de nabestaanden verdienen’. Waarom de nabestaanden zich onveilig voelen en waaruit die maatregelen bestaan, vermeldt hij niet.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag