Volledig scherm
Oud-fanclubvoorzitter Peter Klos (links) met Anita en Ed (met sjawl) in betere tijden. © archieffoto AD

Fanclub Anita & Ed ten onder om 45-kilometerwagentje

De Zoetermeerse voorzitter Peter Klos van de fanclub van het Zeeuwse zangduo Anita en Ed heeft 'zijn kindje' na 4,5 jaar opgeheven. De bekende druppel is een ruzie met een fanclublid. 'Ik ben er klaar mee.'

Quote

Hij wilde gewoon een deel van mijn taken overnemen.

Peter Klos, voorzitter fanclub

De directe oorzaak van de opheffing heeft te maken met een 45-kilometerwagentje. Het betreffende lid, met wie Klos en zijn medebestuurslid René Langenberg al een jaar in onmin leven, wilde het autootje beletteren met de naam Anita & Ed en afbeeldingen van de artiesten plaatsen op vergelijkbare wijze waarop de Zoetermeerder drie jaar geleden een bus versierde.

De fan richtte daarvoor het promotieteam Anita en Ed op, terwijl hij tegelijkertijd ledenwerver was van de fanclub. Dit was zeer tegen het zere been van de voorzitter. "Ik was het met die beslissing volkomen oneens. Hij wilde gewoon een deel van mijn taken overnemen. Ook had de fanclub het portretrecht van de artiesten en dat promotieteam niet," legt Klos uit.

Promotie
Anita Kouwenhoven, zoals de Zeeuwse zangeres voluit heet, zag echter wel wat in het initiatief van de man. Voor haar en haar echtgenoot Ed was de wagen met versieringen namelijk gewoon promotie voor hun zangcarrière.

Om tot een compromis te komen had een verzoenend gesprek plaats tussen Klos en Langenberg enerzijds en de fan anderzijds. Die laatste ging volgens beide mannen tijdens het gesprek echter door het lint. De Anita & Ed-fanaat zou in het heetst van de strijd hebben gezegd 'als je aan Anita en Ed komt, kom je aan mij'. Daarbij zou hij met zijn vuist op tafel hebben geslagen.

Klos vond de man, die opmerkelijk genoeg doof is, dusdanig dreigend overkomen dat hij per direct zijn taken als voorzitter neerlegde en de fanclub ophief.

Behalve de aanvaring met de fan speelt volgens Klos nog een aantal andere redenen mee in zijn besluit. De Zoetermeerder leed door een gebrek aan sponsors en aan inkomsten van de leden naar eigen zeggen structureel geldverlies met de fanclub, waar hij 20 tot 30 uur per week aan besteedde.

Quote

Ook werd ik vaak midden in de nacht gebeld over wissewas­jes.

Peter Klos, voorzitter fanclub

Stress
Hij ondervond ook problemen met het organiseren van activiteiten vanwege de lange afstanden en de verschillende financiële situaties van de leden van de vereniging. Bovendien kampte hij met stress door de strubbelingen in zijn vereniging en met andere gezondheidsproblemen. Zo werd Klos anderhalf jaar geleden getroffen door een long­embolie.

"Je moet bedenken dat we 140 leden hadden die 15 euro betaalden voor hun lidmaatschap. Onder hen bevonden zich best wat mensen met geldproblemen. Ik wilde saamhorigheid creëren door voor iedereen activiteiten, zoals een gezamenlijke barbecue, op touw te zetten en niet alleen voor degenen die dat kunnen betalen. Mensen met geld begrepen vervolgens de problemen niet van degenen die van sociale werkplaatsen komen. Ook werd ik vaak midden in de nacht gebeld over wissewasjes. Ik zat eerst in zak en as door de opheffing, maar nu voel ik me weer heerlijk," besluit Klos.

Bloemstuk
Anita is toch nog verrast door de beslissing van de oud-voorzitter. "Hij is vrij abrupt opgestapt. Ik vond dat de fanclub maar weinig naar onze optredens kwam als gevolg van het geldgebrek. Ik hoef geen fanclub meer te hebben: het is over en uit. Ik waardeer wel wat Klos voor ons heeft betekend en als dank hebben Ed en ik hem een bloemstuk gestuurd."

De betrokken fan is om een reactie gevraagd, maar wilde niet reageren.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag