Volledig scherm
Imam Fawaz Jneid (in 2008). © anp

Fawaz naar rechter om gebiedsverbod: dit is propaganda, ik ben geen terrorist

Imam Fawaz Jneid gaat in beroep tegen het gebiedsverbod tegen hem is uitgevaardigd voor de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. Dat meldt zijn woordvoerster aan deze krant. 'Dit is propaganda'. 

Gisteren verklaarde het kabinet een deel van Den Haag tot verboden gebied voor de omstreden prediker omdat Fawaz volgens de gemeente een clandestiene moskee runt in de Cillierstraat (Transvaal). ,,Hij preekt een intolerante boodschap in een gebied waar veel radicalisering is'', verklaarde een woordvoerder van het kabinet. 

Quote

Dit is gericht tegen de islam. Fawaz heeft vaker overleg gehad met de diensten, ze weten heel goed dat hij geen terrorist is

Woordvoerster imam Fawaz Jneid

Fawaz noemt het verbod 'onrechtvaardig'. ,,Dit is gericht tegen de islam'', zegt zijn woordvoerster. ,,Het is propaganda. Hij heeft vaker overleg gehad met de diensten, ze weten heel goed dat hij geen terrorist is. Hij heeft veel jongeren ook tegengehouden om af te reizen naar strijdgebied.'' Fawaz heeft een advocaat in de arm genomen die de procedure voorbereidt. Als het gebiedsverbod overeind blijft, zal Fawaz zich daar 'natuurlijk' aan houden, aldus de woordvoerster. 

Het gebiedsverbod geldt voor zes maanden. Nu Fawaz in beroep gaat, zal de rechter moeten bepalen of zijn uitspraken en activiteiten inderdaad gevaarlijk zijn en aanzetten tot radicalisering of jihadisme.  

De regering kan deze maatregelen nemen volgens een antiterreurwet die sinds maart geldt. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag