Feestjes, borrels, uitgaan, alles ligt stil. Dat betekent: alle tijd om te studeren
Studentenleven zonder feestjes, borrels en kroegentochten. Dat is vanwege corona de keiharde realiteit voor studenten uit Den Haag en omstreken. Tijd zat, dus dan maar studeren.
Delen per e-mail
Rebecca Plas (21) is een van de Haagse studenten die dankzij corona veel meer tijd aan haar studie besteedt. Zij volgt twee masters, Criminologie en Politicologie, aan de Universiteit Leiden. Afgelopen zomer heeft ze haar bachelor Bestuurskunde aan de Haagse Campus behaald. ,,Dat verliep zo voorspoedig. Ik merkte dat ik tijd over had, waardoor ik dacht: waarom ga ik niet twee masters doen”, zegt Rebecca bij wie het studeren makkelijker verloopt dan voor corona. ,,Alle lessen zijn online. Dat scheelt reistijd. De openboektentamens verminderen de studietijd, want je kunt alles opzoeken. Daarnaast zijn de sociale contacten minder. Dat betekent: alle tijd om te studeren.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Tweedejaarsstudente Jennifer van de Pol (20) uit De Lier studeert Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Ook zij studeert sinds maart thuis. ,,Soms komen de muren op mij af. Dan zoek ik ontspanning door te sporten en afstand te nemen van mijn schoolwerk”, vertelt Jennifer, die de fysieke lessen mist. ,,Doordat er momenteel weinig anders te doen is en ik geen reistijd meer heb, besteed ik meer aandacht aan mijn opleiding dan voor de coronacrisis.”
Papiertje binnenslepen
Meer tijd om te studeren, maar minder afleiding. Dat valt voor de 22-jarige Bente van Heijningen niet mee. Zij heeft de stap van mbo naar hbo gemaakt. Afgelopen zomer behaalde ze haar diploma aan de International Hotel and Management School in Den Haag. Vanaf dat moment wilde ze direct doorstromen naar de studie International Business aan de Haagse Hogeschool. Zo snel mogelijk een volgend papiertje binnenslepen. ,,Een tussenjaar nemen, wilde ik niet”, aldus Bente. ,,Dan ben ik weer een jaar ouder. Ik ben al op leeftijd om aan een vierjarige studie te beginnen. Dit sluit goed aan bij wat ik wil: de economische richting op.”
Mijn leven is momenteel erg saai. Ik mis het uitgaan met vrienden, etentjes en uitstapjes
Bente vindt het lastig om in coronatijd de switch te maken. ,,Doordat alles online is en ik geen introductieweek heb gehad, voel ik mij minder verbonden met de studie. Mijn leven is momenteel erg saai. Ik mis het uitgaan met vrienden, etentjes en uitstapjes. Daardoor kan ik mijzelf wel meer focussen op mijn studie, maar thuis ben ik sneller afgeleid. Ik vind het lastig om een scheiding te maken tussen studeertijd en tijd voor mezelf”, zegt de studente, die sinds kort op zichzelf in Delft woont.
Tekst gaat verder onder de foto.
Stil
Ook Rebecca is dit jaar uit huis gegaan. De 21-jarige masterstudent ziet dit als een genot. ,,Doordat ik nu alleen ben, kan ik mij volledig focussen op mijn studie. Ik ben heel leergierig en wil stappen zetten om een geweldig cv op te bouwen. Eén universitair diploma is niet genoeg.”
Mijn plan was om het optimale studentenleven mee te pakken
Toen Rebecca dit voorjaar een woning aangeboden kreeg, hoopte ze maar op één ding: dat corona weg zou zijn bij de overdracht. ,,Mijn plan was om het optimale studentenleven mee te pakken. Met mijn studievereniging ben ik normaliter twee keer in de week op het Plein in Den Haag te vinden. De Haagsche Kluis, café De Tijd en Millers zijn favorieten. Slechts vijf minuten fietsen vanaf mijn nieuwe huis”, vertelt Rebecca. ,,Het zijn de alledaagse sociale contacten die ik nu mis. Als risicopatiënt ben ik extra alert”, legt de studente die astma heeft uit.
Ook bij Jennifer ligt naast haar studie, verder bijna alles stil. ,,Voor corona had ik elk weekend een feestje met mijn vriendinnen. Momenteel heb ik met hen vooral contact via Whatsapp. Mijn bijbaantje achter de bar bij de tennisvereniging kan ook geen doorgang vinden. Hierdoor loop ik een deel van mijn inkomsten mis.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Digitaal moe
Voor deze drie studenten vinden niet alleen de lessen online plaats. Ook hun vrienden zien zij regelmatig via een beeldscherm. ,,Online pubquizen of kroegentochten, ik word ermee doodgegooid”, zegt Rebecca. ,,Om digitaal moe van te worden.”
Zelfs het bijbaantje van Bente bij een vastgoedbedrijf verloopt online. ,,Doordat ik nu geen collega’s om mij heen heb, werk ik sneller en efficiënter. De overige tijd besteed ik aan mij studie. Maar het blijft een uitdaging om lange dagen achter een schermpje te zitten. Geen pauzes en praatjes met collega’s of studiegenoten tussendoor.”
Ik heb het gevoel dat ik over vijf jaar blind ben
Volgens Rebecca kan het nooit gezond zijn om een hele dag naar een laptop te staren. ,,Ik heb het gevoel dat ik over vijf jaar blind ben”, vertelt ze lachend. Bente: ,,Op den duur krijg ik liever fysiek les. Al bevalt dit toch ook wel: om half negen ‘s ochtends rustig de laptop openklappen, terwijl ik net wakker word.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Van Zanen flink gegrild om demonstratiefeestje in Duindorp: ‘Wij willen een stevige burgemeester’
Is Jan van Zanen te soft? De burgemeester kreeg het vanmiddag zwaar voor de kiezen in de Haagse raadzaal. Ook collegepartijen hekelden zijn aanpak van het ‘demonstratiefeestje’ op oudejaarsdag in Duindorp. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Geen ellenlange chatgesprekken, maar gelijk coronaproof daten in Den Haag met nieuwe app
In een tijd waarin je met een boog van anderhalve meter om mensen heen moet lopen, is het als vrijgezel vrij lastig om iemand tegen het lijf te lopen. De datingapp Breeze moet daar verandering in brengen. Vanaf vandaag kunnen Haagse singles er ‘coronaproof’ mee daten. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.
-
PREMIUM
Hutjemutje op het Binnenhof: ‘De val van het kabinet is de enige attractie die open is’
-
François Vatel Nieuwe doorstroommogelijkheden voor leerlingen in Den Haag op François Vatel
Het is de oudste horeca- en bakkerijschool van Nederland en een begrip in het Haagse: François Vatel. De afgelopen jaren is de school druk bezig geweest om een kwaliteitsslag te maken in het onderwijs. Ook zijn ze verschillende samenwerkingsverbanden met mbo-opleidingen in de buurt aangegaan om zo de doorstroom van leerlingen te optimaliseren. Wij zijn benieuwd naar deze positieve ontwikkelingen en gaan in gesprek met Marco van Wijngaarden, locatiedirecteur van de school. -
PREMIUM
Op zoek naar een illegale knipbeurt? ‘Mijn man haalt je op, niemand hoeft dit te weten’
Kappers in Den Haag krijgen via de achterdeur verzoekjes van mensen die omhoog zitten met uitgroei of te lange lokken. Ze bieden een vette fooi aan voor een piekfijne coupe, of vragen om een malafide kappersbeurt nu kapsalons nog langer op slot blijven. ,,De dames zeggen: Mijn man haalt je op, niemand komt het te weten.”
In samenwerking met indebuurt Den Haag