Volledig scherm
Shirin Musa, Femmes for Freedom. © Frank Jansen

Femmes for Freedom boos om goedpraten vrouwenbesnijdenis

De organisatie Femmes for Freedom onderzoekt of aangifte mogelijk is tegen prediker Umair Bantvawala en de As-Soennah moskee uit Den Haag voor het aanzetten tot of aanbevelen van vrouwenbesnijdenis.

Dat zegt Shirin Musa van de vrouwenorganisatie die opkomt voor seksuele vrijheid, gelijkheid, veiligheid en rechten van vrouwen uit patriarchale gemeenschappen.

Bantvawala zei afgelopen week in actualiteitenprogramma De Nieuwe Maan van de NTR dat volgens hem de Nederlandse wet niet is overtreden met een online cursus van de Haagse As-Soennah-moskee. In de cursus van de salafistische moskee beveelt een spreker vrouwenbesnijdenis aan. Het is volgens hem niet verplicht, maar wordt volgens de islamitische wet wel aanbevolen. De wijsheid erachter is volgens hem dat de lust van de vrouw afneemt. 

Het Openbaar Ministerie kijkt sinds enige tijd of As-Soennah daarmee strafrechtelijk over de streep is gegaan, maar volgens Umair Bantvawala is daarvan dus geen sprake.

De cursus mag volgens hem gewoon worden gegeven, zei hij eergisteren. ,,Omdat het informatief is. Het is duidelijk dat er een islamitische wet is. Dat fundament ligt er gewoon. Dit zijn informatieve cursussen die een andere wet uitleggen.'' Volgens Bantvawala zet de spreker in de online les niet aan tot genitale verminking. ,,Hij heeft verduidelijkt wat de islamitische wet aanbeveelt'', zegt hij.

Schandalige uitspraak

Quote

Hoe kan het dat zo'n man deze verminking goedpraat?

Shirin Musa

Shirin Musa van Femmes for Freedom vindt het een schandalige uitspraak. Bantvawala had volgens haar keihard stelling moeten nemen tegen de verminking. Ze vreest dat dergelijke cursussen aanzetten tot de verminking. ,,Een ernstige vorm van geweld. Ik word er misselijk van. Als vrouwenbesnijdenis in Nederland en in internationale verdragen wordt afgekeurd en strafbaar wordt gesteld, hoe kan het dat zo'n man deze verminking dan goedpraat? Hij beïnvloedt het denken en handelen van zijn gemeenschap, onze meisjes en vrouwen. We zijn aan het onderzoeken of we aangifte kunnen doen.''

Volgens Musa, die zelf moslima is, zet de orthodoxe denkwijze van Bantvawala de hele moslimgemeenschap in een kwaad daglicht. ,,Daar heb je die achterlijke moslims weer, wordt gedacht.''

Verwijderd

As-Soennah heeft de online cursus voor de zomer verwijderd. Voorzitter Abdelhamid Taheri heeft vandaag nog niet gereageerd op vragen van AD Haagsche Courant.

De PVV stelt Kamervragen over de uitspraken van Bantvawala en over de online cursus van de moskee. De partij wil ook dat Nederland in kaart brengt hoeveel meisjes het risico lopen op vrouwenbesnijdenis. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag