Volledig scherm
© ANP

Femmes for Freedom naar de rechter om As-Soennah moskee te sluiten

In twee dagen tijd heeft de stichting Femmes for Freedom ruim 4200 euro opgehaald via een inzamelingsactie om via de bestuursrechter een proefproces aan te spannen tegen de As-Soennah moskee.

Shirin Musa.
Volledig scherm
Shirin Musa. © Frank Jansen

Met een handhavingsverzoek wil de stichting ervoor zorgen dat het gebedshuis zijn deuren moet sluiten. ‘Opdat de rechter voor eens en altijd kan aangeven of dit soort uitspraken getolereerd worden’, aldus de stichting. Daarmee wordt verwezen naar een online cursus van de moskee, waarin de spreker stelde dat vrouwenbesnijdenis niet verplicht is, maar wel wordt aanbevolen. Volgens Femmes for Freedom zette As-Soennah met die boodschap aan tot verminking van vrouwen. De cursus werd eerder al verwijderd.

Shirin Musa van Femmes for Freedom is overdonderd dat het nodige bedrag zo snel is opgehaald. ,,We zijn heel blij dat we worden gesteund in onze strijd. We hebben zelf niet de middelen om een rechtszaak te beginnen, dat is kostbaar. Onze dank is groot.’’

Ze is van plan om het proefproces snel in gang te zetten. Wat daar de uitkomst van wordt, durft ze nog niet te zeggen. ,,Het is spannend. Zo’n situatie is nog niet eerder voorgekomen. Maar ik denk dat er wel mogelijkheden zijn.’’

Aangifte

De stichting en de moskee liggen de laatste tijd vaker met elkaar in de clinch. Eerder riep Femmes for Freedom iedereen al op om aangifte te doen tegen het gebedshuis. De moskee wilde daarop weer de stichting aanklagen wegens laster.

,,Ons standpunt is, al jaren, dat vrouwenbesnijdenis niet verplicht is en dat het zeker niet aanbevolen is’’, reageerde Abdelhamid Taheri, voorzitter van de moskee, eerder.

Musa geeft aan dat de acties van de stichting niet alleen gericht zijn op As-Soennah, maar ook op de gemeenschap achter de moskee. ,,Daar hebben ze heel veel invloed op. En we willen niet dat er zulke uitspraken over geweld en vrouwenverminking worden gedaan.’’

Proefproces

Een proefproces wordt gehouden als er een nieuwe situatie is waar de wet (nog) geen rekening mee houdt. Ook kan het voorkomen als er een nieuwe wet is die niet duidelijk is of als twee wetten elkaar tegenspreken.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Bewoners Renbaankwartier zijn ‘tientallen plassende, dronken overlastgevende Oost-Europeanen’ spuugzat

    Bewoners Renbaan­kwar­tier zijn ‘tientallen plassende, dronken overlastge­ven­de Oost-Europeanen’ spuugzat

    Ze plassen in portieken, stoken vuur bij de speeltuin, vallen voorbijgangers lastig en drinken in het openbaar. Buurtbewoners van het Renbaankwartier in Scheveningen zijn de overlast die de ‘tientallen Oost-Europeanen zonder vaste woon- of verblijfplaats’ veroorzaken spuugzat. De overlastgevers zijn vanwege de coronamaatregelen tijdelijk in het Bella Vista en Andante hotel ondergebracht.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag