Volledig scherm
Ocarina III in Rijswijk. © Google Streetview

Financieel drama voor flatbewoners Rijswijk: ‘Kas Vereniging van Eigenaars leeggeplunderd’

De voormalig voorzitter van de Vereniging van Eigenaars (VvE) van een flat aan de Ocarinalaan in Rijswijk heeft naar alle waarschijnlijkheid de spaartegoeden van de VvE achterovergedrukt. Het nieuwe bestuur gaat aangifte doen.

Het bestuur van de VvE Ocarinalaan III heeft gisteren bij de politie melding gemaakt van de verduistering en laat in een verklaring weten dat de VvE-pot ‘grotendeels leeg is’. Het zou gaan om vele tonnen. Het geld is mogelijk door de voormalig voorzitter J.M ingezet bij kansspelen in het Holland Casino in Scheveningen. Het wegsluizen van geld zou volgens de VvE mogelijk al jaren spelen.

De nieuwe voorzitter Nel Kames, tevens raadslid van Rijswijks Belang, die begin deze maand het stokje in het bestuur overnam, is geschokt. ,,We zijn er kapot van. Iedereen is er momenteel mee bezig. Er zijn hier in de flat mensen die er niet van hebben kunnen slapen.’’  Een andere bewoner vertelt verslagen te zijn. ,,Er is bijna niks meer, alles is op.’'

Aangifte

De politie Haaglanden bevestigt vandaag dat de VvE gisteren melding heeft gemaakt van de verduistering van het geld. ,,Financieel rechercheurs zullen de aangifte binnenkort opnemen,’' meldt een woordvoerster van de politie. Financieel onderzoek is complex, aldus de woordvoerster. Stukken zoals de balansrekening en bankafschriften moeten tegen het licht worden gehouden door experts. Justitie zal daarna afwegen of het tot vervolging overgaat. ,,De financiële historie moet uitgeplozen worden om te onderzoeken waar de gelden zijn heengegaan,’' aldus de zegsvrouw van de politie.

De bal kwam aan het rollen toen een groep bewoners zich begin deze maand verkiesbaar stelde uit onvrede over de sfeer in de VvE. De kandidaten werden door een meerderheid van de 72 huishoudens in de flat van twaalf verdiepingen gekozen tot nieuw bestuur.

Spaartegoeden

Voorzitter J.M., die al ettelijke jaren aan het roer zat en het geld beheerde, werd gedwongen zich terug te trekken. Bij het inzien van de bankafschriften kreeg het nieuwe bestuur een klap. De spaartegoeden die afgelopen jaren zorgvuldig door de flatbewoners waren opgebouwd, bleken tot verbijstering van het nieuwe bestuur nagenoeg verdwenen. Het kapitaal was bestemd voor groot onderhoud en bedoeld om de flat spic en span te houden.

Quote

We gaan er als bestuur alles aan doen om de boel weer op de rit te krijgen

Nel Kames
Volledig scherm
De nieuwe voorzitter van de VvE Nel Kames: ,,We gaan er als bestuur alles aan doen om de boel weer op de rit te krijgen.’’ © RV

De Vereniging van Eigenaren heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen. ,,Het onderzoek loopt,’’ aldus  de nieuwe voorzitter Nel Kames. ,,Het is nog allemaal abacadabra. Het geld is weg. Het is in en in triest. We weten niks. Misschien staat het op een buitenlandse rekening? We weten het niet. We zijn kapot. Ik ben ook kapot. Ik ben ook een bewoner. ‘’

Kames laat vandaag weten dat het nieuwe bestuur de kar blijft trekken. ,,We gaan maandag lijnen uitzetten. Hoe moeten we de kas weer aanvullen? Hoe moeten we verder? We gaan de handdoek niet in de ring gooien. Dat kunnen we de mensen in onze flat niet aandoen. We gaan er als bestuur alles aan doen om de boel weer op de rit te krijgen.’’

Voormalig voorzitter J.M. gaat niet op de beschuldigen reageren, zegt hij.

De bewoners zijn gisteravond geïnformeerd en hebben een verklaring van de VvE gekregen. Het bestuur liet daarbij weten dat ze contact heeft gehad met de bank. ,,De bank heeft de rekening zo spoedig mogelijk geblokkeerd, om zo in ieder geval verdere schade te voorkomen.’’ Uit de bankafschriften blijkt dat er inderdaad geld is verdwenen en dat dit waarschijnlijk al meerdere jaren speelt, aldus de VvE.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Een Burger King op de Grote Markt is...

Een Burger King op de Grote Markt is...

  • een goed idee (29%)
  • een slecht idee (71%)
646 stemmen