Volledig scherm
Schilder Pieter de Hooch komt in 2019 naar Delft.

Financiële steun voor exposities

Museum Prinsenhof in Delft en Beelden aan Zee in Den Haag hebben twee flinke financiële bijdragen gekregen voor op handen zijnde tentoonstellingen.

Quote

We willen graag dat goede tentoon­stel­lin­gen zoveel mogelijk kans van slagen krijgen

Françoise Geelen

Museum Prinsenhof kan 500.000 euro tegemoet zien van de Turing Foundation, een sinds 2006 bestaande stichting van ondernemer Pieter Geelen en zijn vrouw Françoise. Geelen is een van de oprichters van het bedrijf TomTom en behoort tot de belangrijkste mecenassen van Nederland.  

Eenmaal per twee jaar kent de Turing Foundation prijzen toe voor de beste tentoonstellingsplannen van een Nederlands museum. Het Prinsenhof krijgt de prijs voor de tentoonstelling Pieter de Hooch, Delftse Meester uit de Gouden Eeuw die daar in oktober 2019 moet openen. Museum Beelden aan Zee in Den Haag kan 150.000 euro tegemoet zien voor de in 2018 geplande expositie Zadkine aan Zee. 

De jury van de Turing Toekenning prijst de plannen van het Prinsenhof om ‘een belangrijk meester uit de Gouden Eeuw die nooit eerder monografisch in Nederland te zien was’ in de schijnwerpers te zetten. De jury spreekt van een ‘zeer ambitieus en moedig project’.

Gouden Eeuw

Nederland herdenkt in 2019 haar Gouden Eeuw naar aanleiding van het 350ste sterfjaar van Rembrandt en Delft haakt op dat toeristisch themajaar in door topstukken en publiekslievelingen van deze Delftse kunstenaar terug te halen naar de stad waar hij - net als zijn tijdgenoot Vermeer - woonde en werkte. Lof is er van de jury ook voor de ‘inventieve prestatie van de aanvraag en voor het overweldigende randprogramma waar de hele stad bij betrokken zal worden’.

Zadkine aan Zee in Museum Beelden aan Zee moet een groot retrospectief worden van de beeldhouwer Ossip Zadkine, bekend van het standbeeld De Verwoeste Stad in Rotterdam. ,,Zadkine was belangrijk voor Nederland en het werd hoog tijd dat iemand een dergelijk overzicht aandurfde’’, schrijft de jury. ,,Beelden aan Zee durft dat aan in een doorwrocht concept dat het publiek via ruim 100 beelden in tien overkoepelende thema’s tot inzicht brengt wat betreft de veelzijdigheid van deze Russisch-Franse meester van het modernisme.’’

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van breaking news in jóuw regio? Zet dan je pushnotificatie aan!

  1. Milieuactivisten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    Milieuacti­vis­ten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    De milieuactivisten van Extinction Rebellion willen in de week na Pasen een ‘week vol rebellie’ organiseren in Den Haag. In een filmpje op Twitter roepen zij zoveel mogelijk mensen op om vanaf 13 april (tweede paasdag) vrij te nemen om te demonstreren. Eerder werden bij een soortgelijke actie in Amsterdam bijna vierhonderd mensen aangehouden. Een woordvoerder van de actiegroep verwacht soortgelijke taferelen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag