Volledig scherm
Rob Roos, lijsttrekker voor Forum voor Democratie tijdens de startbijeenkomst van Hans Wiegel, informateur voor provincie Zuid-Holland, over het informatieproces voor Zuid-Holland. © ANP

Forum voor Democratie, VVD en CDA gaan samen verder in Zuid-Holland

Forum voor Democratie gaat in Zuid-Holland samen met VVD en CDA werken aan een inhoudelijk programma. Dat laat verkenner Hans Wiegel weten. Als de drie een akkoord hebben, dan wordt onderzocht welke politieke partijen zich voor de komende vier jaar bij hen willen aansluiten. 

Wiegel is ‘heel blij’ met de voorlopige uitkomst. ,,Er zijn vorige week wat partijen afgehaakt, dat maakt het moeilijker om tot een college te komen. Gelukkig kwam de lijsttrekker van de VVD (Floor Vermeulen, red.) met dit fantastische idee.  Ik doe als verkenner nu een pas op de plaats en laat Forum, VVD en CDA voorlopig hun werk doen.”

Forum voor Democratie (11), VVD (10) en CDA (4) haalden gezamenlijk 25 van de 55 zetels bij de afgelopen Statenverkiezingen. D66 en GroenLinks hebben al laten weten dat ze een samenwerking met Forum voor Democratie ‘niet zien gebeuren’.    

Fractievoorzitter Lies van Aelst (SP) zegt ‘verbaasd’ te zijn over deze stap in de coalitievorming. ,,Het is begrijpelijk dat geprobeerd wordt een coalitie te vormen met de grote winnaar Forum voor Democratie. Maar deze drie partijen hebben geen meerderheid en ik zou oprecht niet weten wie zich hierbij gaat aansluiten. Het is duidelijk dat wij op inhoud een andere voorkeur hebben.’’

Wellicht kan de fractie ChristenUnie & SGP de vierde partij zijn. Fractievoorzitter Jacco Schonewille: ,,Wij hebben gelijk al aangedrongen op een inhoudelijke verkenning. Dat dit nu gebeurt, daar zijn we op zich gelukkig mee. Een aantal fracties heeft aangegeven deze combinatie niet te zien zitten, wij willen wel verder spreken.’’ Willem Bakx (50+) is ‘nieuwsgierig’. ,,Ik ben benieuwd hoe dit zich ontwikkelt. Wij blijven even op afstand, maar als ze ons roepen gaan we praten.

Plezierig

In provincies als Noord-Holland en Gelderland is Forum voor Democratie als grootste partij  bij de vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten buiten de boot gevallen. In Zuid-Holland lijken de nieuwkomers nu wel een goede kans te maken. ,,De verhouding tussen de drie partijen die hier nu verder gaan, is heel plezierig”, stelt Wiegel. ,,Dat heeft ook alles te maken met de zeer constructieve manier waarop Forum voor Democratie zich opstelt.” 

Flevoland

Ook in de provincie Flevoland is de kans groot dat het Forum gaat meedoen. Flevoland moet een coalitie krijgen van Forum voor Democratie met VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie. Dat adviseert informateur Annemarie van Gaal. Deze partijen hebben samen een ruime meerderheid, 23 van de 41 zetels.

Van Gaal geeft verder een voorzet voor een coalitieakkoord en beschrijft een ‘raamwerk van afspraken op belangrijke thema’s’. Zo mogen er geen windmolens bijkomen op het land en mag Lelystad Airport doorgroeien naar meer dan 45.000 vluchten (Van Gaal bedoelt waarschijnlijk vliegbewegingen, red.) per jaar. Dit laatste punt is voor de VVD onbespreekbaar, zegt lijsttrekker Jan de Reus. ,,Dat gaat tegen de afspraken in’’. Verder komt het advies niet als een verrassing, zegt hij. ,,We gaan het proberen’’.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag