Volledig scherm
Omdat professioneel fotograaf Wilmar Dik (45) al tien jaar lang zijn beroep uitoefent, besloot hij iets voor de maatschappij te doen. In het kantoor van VluchtelingenWerk in Den Haag werd daarom speciaal een fotostudio ingericht waar vluchtelingen die graag aan het werk willen, professioneel werden gefotografeerd voor hun Curriculum Vitae. © Wilmar Dik

Fotograaf geeft terug aan de maatschappij

Al tien jaar werkt Wilmar Dik uit Den Haag als beroepsfotograaf. Werk waarvan het vaak lastig is om rond te komen. ,,Maar het is mij gelukt.’' Hij leeft van commerciële opdrachten voor grote partijen. Om zijn jubileum te vieren, wilde hij iets terugdoen voor de maatschappij. ,,Iets leuks, waar anderen wat aan hebben zonder er zelf wat voor terug te krijgen.’'

Zo’n twee maanden geleden plaatste hij op zijn website een oproep, waarin hij mededeelde op zoek te zijn naar twee opdrachten voor een paar uur. Eén van de reacties kwam van VluchtelingenWerk in Den Haag, die graag voor hun VIP-groep, vluchtelingen die extra gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan, een professionele foto wilden, zodat zij het beter zouden doen op de arbeidsmarkt.

,,Ik werd er gelijk enthousiast van’', herinnert Dik zich. ,,Het zijn mensen die niet snel een goede foto van zichzelf hebben, maar bijvoorbeeld zo’n selfie. Dat communiceert niet lekker naar de arbeidsmarkt, terwijl ze staan te popelen om te werken.’' En dus portretteerde hij afgelopen donderdag 14 vluchtelingen.

In tien minuten tijd werden er zo’n dertig foto’s per persoon gemaakt. ,,Het kan zijn dat een werkgever bij een CV denkt: ‘Uit Syrië, een vluchteling, ik weet het niet.’ Ik wil dat een werkgever door de foto denkt ‘Wat een leuke gast.’ Zo’n ontwapenende foto nodigt uit. Ik denk echt dat het gaat helpen.’' Morgen gaat Dik de tweede shoot voor zijn jubileum doen bij de Voedselbank in Den Haag die moeite heeft om vrijwilligers te vinden.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (60%)
  • Nee (31%)
  • Geen mening (9%)
595 stemmen