Volledig scherm
De gerecyclede glasbak op De Reigershof dient meteen als schuilhut voor bezoekers en boerderijdieren. © Frank Jansen

Fraaie schuilhut voor mens en dier dankzij jarige glasbak

Sommige verjaardagen zijn misschien iets minder voor de hand liggend om te vieren, maar ze verdienen toch de aandacht. In die categorie valt de verjaardag van de glasbak. Die bestond gisteren maar liefst 40 jaar en dat werd gevierd.

De verjaardag was een mooie manier om een duurzame manier van recycling in het zonnetje te zetten en een goede aanleiding om de campagne 'Glas in 't Bakkie' af te trappen. Deze maand is immers ook 'glasmaand'. In het kader hiervan werd gisteren bij stadsboerderij De Reigershof een gerecyclede glasbak onthuld, die nu op de kinderboerderij dient als schuilhut voor geitjes en schapen. Tijdens de campagne kunnen 'glasbaktassen' worden gescoord bij stadsboerderijen en wordt men aangemoedigd om te 'glasbakken'.

Dat niet iedereen dit doet bleek gisteren bij de onthulling van de bijzondere glasbak. Een paar mensen in het publiek gaven toe dat ze de glasbak niet altijd gebruiken, omdat het te ver lopen is of omdat ze denken dat ze het glas ook gewoon in de prullenbak kunnen gooien. En dat is niet de bedoeling.

Dieren

Programmamaker Johan Overdevest mocht het 'glasbakhok' voor de dieren onthullen. Overdevest vindt het belangrijk dat kinderen meer meekrijgen over recycling. ,,Het is toch de toekomst. Kinderen kunnen dit niet vroeg genoeg leren.''

Sven Noordhoek, projectmanager glas van Nedvang (Nederland Van Afval Naar Grondstof), was er ook. Hij toonde zich blij met de viering van het 40-jarige bestaan van de glasbak. ,,Het is een symbool van duurzaamheid."

Het idee van een glasbak is eigenlijk oeroud. ,,Het concept dateert al uit de tijd voor Christus", aldus Noordhoek. ,,Dus een verjaardag is zeker verdiend.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag