Gasten van Dîner en Blanc vieren de zomer in Den Haag

VideoZo’n veertienhonderd gasten geheel in het wit gekleed hebben gisteravond de zomer gevierd met het Dîner en Blanc op de Sophialaan in Den Haag. ,,Een feest om het licht en het leven te vieren, in het wit’’, vertelt genodigde Esther Drukker.

Dîner en Blanc is een jaarlijks feest voor ‘vrienden van vrienden’ die samen de zomer en het leven vieren. ,,Een soort picknick in de openbare ruimte’’, zegt Drukker met een lach. De gasten, de zogenaamde pique-niqueurs, verschijnen in witte kleding, waarbij bloemen als enige gekleurde accessoires zijn toegestaan. De deelnemers bereiden van tevoren een driegangenmaaltijd voor en nemen deze mee in een picknickmand. 

Geheimzinnigheid

Het uit Parijs overgewaaide festijn is altijd omgeven met veel geheimzinnigheid. De locatie wordt pas op het laatste moment bekendgemaakt en je kunt alleen door vrienden voor het diner worden uitgenodigd. ,,Een feest voor vrienden van vrienden. Het is gezellig met elkaar de zomer vieren. Dat is het eigenlijk’’, legt genodigde Trudy von Burg uit. ,,En genieten van heel lekker eten’’, vult tafelgenote Amber Ebskamp aan.

De avond begint traditiegetrouw met een akoestisch optreden bij de start van het diner, het zwaaien met servetten en het meezingen tijdens het afsteken van sterretjes. Daarnaast zijn er diverse artistieke acts. Om middernacht is het feest afgelopen en wordt alles netjes opgeruimd. De gasten verdwijnen zogezegd als schimmen in de nacht.

‘Pop-up picknick’

Ieder jaar wordt de culinaire ‘pop-up picknick’ op een andere plek gehouden. ,,Een picknick in de open ruimte’’, verduidelijkt Drukker. In 2018 waren de Markthallen in Amsterdam het decor voor Dîner en Blanc, in 2017 streken de gasten neer op de Markt in Gouda, in 2016 in de Cruiseterminal in Rotterdam en in 2015 werd de Markt in Delft aangedaan.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox?Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Videostill © Videostill

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag