Ineke van Straaten, in vrijheid geboren
Volledig scherm
PREMIUM
Ineke van Straaten, in vrijheid geboren © .

Geboren in feestgedruis: Ineke zag levenslicht toen karren vol kaalgeschoren moffenmeiden langsreden

Kind van de VrijheidIneke van Straaten behoorde tot de allereerste baby’s die in bevrijd Den Haag ter wereld kwamen. De oorlog kende ze slechts van verhalen. Haar bevrijding kwam na een tweede echtscheiding. Deze week haar verhaal in de rubriek Kind van de Vrijheid.

‘Ik ben een bevrijdingsbaby’’, zegt Ineke van Straaten (74) uit Voorburg. ,,Mijn vader was geen Canadees. Ik ben niet verwekt in het feestgewoel van mei 1945 maar ik ben wél geboren in dat feestgedruis. Mijn moeder heeft, hoogzwanger, staan kijken naar de intocht van onze bevrijders. Ze zag ook de karren, waarop meiden die met de Duitsers vreeën werden rondgereden. Die meisjes waren kaalgeschoren. Toen begonnen de weeën en zag ik het levenslicht.’’

 1. Afdelingen van Bronovo worden niet heropend: ‘Leidt niet tot meer IC-bedden’
  PREMIUM

  Afdelingen van Bronovo worden niet heropend: ‘Leidt niet tot meer IC-bed­den’

  Met een even onverwacht als opvallend statement mengt waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag zich in de discussie over de sluiting van het Bronovoziekenhuis. Nu alleen al een kleine 200 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis zijn opgenomen, afkomstig uit de hofstad en omliggende gemeenten, vindt Remkes het géén goed idee om de intensive care van het ziekenhuis in Benoordenhout te heropenen.
 2. Vakantieparken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een appartement driehoog’
  PREMIUM

  Vakantie­par­ken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een apparte­ment driehoog’

  Terwijl elders in het land vakantieparken en campings op slot zijn gegaan, kun je in Den Haag en omliggende gemeenten nog gewoon een vakantiehuisje boeken. Restaurants, zwembaden en andere voorzieningen op de parken zijn wel gesloten, maar chaletjes zijn nog steeds verkrijgbaar. Er zijn minder gasten vanwege het coronavirus, maar de parken zijn niet leeg. ,,De gasten komen vooral voor de rust.’’ Hoe verantwoord is dat?

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag