Volledig scherm
De in 2006 overleden Gerard Reve. © archieffoto ANP

Gedenksteen voor Gerard Reve in Haagse kerk

Ter nagedachtenis aan de in 2006 overleden schrijver Gerard Reve wordt binnenkort mogelijk een gedenksteen geplaatst in de kerk van de H. Pastoor van Ars in Den Haag.

Volledig scherm
Teigetje en Woelrat. © archieffoto AD/Jan van Breda

Willem Bruno van Albada en Hendrik van Manen, beter bekend als Teigetje en Woelrat en ooit intiem bevriend met de 'volksschrijver', bieden de steen over twee weken aan.

,,De steen is afkomstig van Huize Het Gras in Greonterp,'' vertelt Van Albada. ,,Wij hebben daar lang geleden gewoond met Gerard. Op de steen staat een spreuk van de heilige Johannes van het Kruis, die Gerard erg aansprak: Pati et contemni (lijden en veracht worden).

Troosten
,,De steen dreigde verloren te gaan. Deze bijzondere kerk in Den Haag lijkt ons een prachtige plek om hem te plaatsen,'' voegt Willem van Manen toe. Het parochiebestuur moet nog een besluit nemen over een eventuele plaatsing van de steen. 'Teigetje en Woelrat' kwamen drie jaar geleden in contact met emeritus pastoor Louis Berger van de Arskerk. Deze droeg toen een requiemmis op voor Gerard Reve, 'om ons te troosten', zoals Van Manen het uitdrukt. Zij vonden dat er door toedoen van Reves laatste partner, Joop Schafthuizen, te veel negatief nieuws was ontstaan. De plechtigheid in de kerk was  bedoeld om daar tegenwicht aan te bieden.

Aan de vooravond van Pasen 2013 werden Van Albada en Van Manen door pastoor Berger gedoopt en gevormd, en ontvingen zij hun eerste communie.  

Rijksmonumentenlijst
De steen wordt aangeboden op 24 maart. Op die dag verschijnt het boek 'Pastoor van Ars, Monument van Aldo van Eyck'. Tevens begint dan een lobby om de kerk op de rijksmonumentenlijst te krijgen. Officieel kan dat niet omdat het gebouw, voltooid in 1969, nog geen halve eeuw oud is. De sober uitgevoerde kerk, niet ver van Kijkduin, geldt als een topstuk uit het oeuvre van Van Eyck (1918-1999). De bouwmeester wordt beschouwd als een van de grote vernieuwers van de na-oorlogse Nederlandse architectuur.          

Volledig scherm
De Heilige Pastoor van Ars kerk in Den Haag. © Privéfoto

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag