Volledig scherm
PREMIUM
Chef-kok Niels Schavemaker van het Gouden Kalf met een kanjer van een zeeduivel, vers uit de Noordzee. © Frank Jansen

Gedreven klassieker aan de haven

Gouden PollepelHet Gouden Kalf. Een gedreven restaurant en een fraai uitzicht op een binnenhaven.

Beoordeling

Voorgerecht 7,5
Hoofdgerecht 8
Nagerecht 7,5
Bediening 7,5
Sfeer 8
Prijs-kwaliteit (telt dubbel) 7,5

Eindcijfer: 7,6

Met kennis van zaken. Klassieke gerechten met een twist, soms zelfs iets te veel.

Lezers mailen ons geregeld. Of we minder water in flessen willen bestellen bijvoorbeeld, vanwege het milieu. We beloven beterschap en doen deze belofte gestand door voortaan om kraanwater te vragen. Nog een tip: of we willen gaan proeven bij brasserie Het Gouden Kalf. Met Niels Schavemaker in de keuken doen wij dat graag. Dus hup, op naar de haven.

Behalve de naam zien we geen verwijzingen naar losbandigheid zoals omschreven in de bijbeltekst van Exodus 32. Wel met wit linnen gedekte tafeltjes met opgepoetste wijn- en waterglazen, koks geconcentreerd aan het werk in de open keuken, een terras met uitzicht op de schepen. In de keuken horen we hoe het vlees platgeslagen wordt voor de carpaccio. Hier geen kapotgevroren versie.

We komen nog meer in de stemming met een paar zachte, zilte oesters, een bubbelwijn en een frisse Chileense chardonnay. Er wordt bij het Gouden Kalf veel aandacht besteed aan wijnen. Loop de trap af naar de toiletgroep en je komt een smaakopwekkende wijnopslag tegen.

Je kiest hier voor een zeven- of driegangenmenu, bijzonder sympathiek geprijsd. Wij gaan voor drie gangen en starten met vis. De kok heeft de traditionele versie van ceviche, waarbij vis of schaaldieren zijn gegaard in citrussappen, vrij geïnterpreteerd. Zijn gerecht is opgebouwd met crème fraiche, rijstazijn, makreel, avocado waarop een bolletje van granny smith, komkommer en affilla-cress. Het valt wat tegen omdat de smaak van de zachte makreel, waaruit we graatjes moeten trekken, verdwijnt in de crème fraiche met yoghurt en citroen-olijfolie. De toefjes avocado met appelbolletjes behouden wel hun vettige en frisse smaak. De makreel is gegaard in champagne, zo vertelt de serveerster.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag