Volledig scherm
© Roel Wijnants

Geen ‘lepra’ meer op de Dunne Bierkade

Gapers op gevels heb je overal. Daarvoor hoef je niet speciaal in Den Haag te zijn. Maar de Grote Gaper, bevestigd hoog en droog aan de gevel van een oud pand op korte afstand van de Spinozapoort aan de Dunne Bierkade, valt in een zeldzame categorie. Deze gaper heeft op zijn hoofd voor de verandering geen tulband, maar een slaapmuts.

Toch is de Grote Gaper lange tijd bepaald geen sieraad geweest. Het beeld zag eruit alsof hij zijn langste tijd had gehad. Verweerd en verwaarloosd. Aangevreten door houtrot. Maar vanmiddag om 16.00 uur wordt alles anders. En is het tijd voor de officiële onthulling van het in oude luister herstelde beeld.

Die metamorfose is te danken aan onder anderen Roel Wijnants. Want het was deze fotograaf die drie jaar geleden op zijn blog vaststelde dat het helemaal de verkeerde kant opging met de gaper. De kop boven het verhaal, Lepra op de Dunne Bierkade, sprak wat dat betreft boekdelen. Wijnants was zich ‘rotgeschrokken toen hij daar langs­liep en omhoog keek’ - daar moest nodig iets aan gedaan worden.

Nog even over die slaapmuts. Hieruit maken de kenners al wel op dat het hier geen eeuwenoud uithangbord van een apotheker betreft; het is een knipoog naar die tijd. Gebeeldhouwd door Ernst Hazenbroek, een kunstenaar die vooral bekend is van enorme beelden uit plaatstaal, zoals die in Amersfoort en Alphen aan de Rijn. En trouwens ook van het beeld Placebo, hier in de Grote Marktstraat.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag