Volledig scherm
De Britse historicus David Irving in de rechtbank in Oostenrijk in 2006. © epa

'Geen podium in Den Haag voor holocaustontkenner'

De omstreden historicus en veroordeeld ontkenner van de holocaust David Irving is niet welkom in Den Haag komende donderdag.

De Brit wil donderdag - nota bene de dag dat de Februaristaking herdacht wordt - een besloten lezing geven in Den Haag. Waar dat moet gebeuren, wil Irving niet kwijt. Het onderwerp: 'Hitler, Himmler en de homoseksuelen'. Burgemeester Jozias van Aartsen, fracties in de raad en het CIDI willen niet dat Irving hier zijn zegje doet. ,,We houden het scherp in de gaten'', meldt de zegsman van de burgemeester.  

,,De lezing op de dag van de Februaristaking is een klap in het gezicht van de joodse gemeenschap'', vindt Pieter Grinwis van CU/SGP. ,,Welke zieke geest zit op zijn boodschap te wachten'', zegt PVV-fractieleider Karen Gerbrands. Richard de Mos: ,,Laat de woorden van gif en verderf niet klinken in de stad van Vrede en Recht.''

Nazi's braken Februaristaking met grof geweld


De Februaristaking op 25 en 26 februari 1941 was een protest tegen Duitse razzia's in de Amsterdamse Jodenhoek. Het protest breidde zich al snel uit en was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de nazi's. De bezetter wist de actie de volgende dag met grof geweld te breken.

Gevaarlijk
In Amsterdam blies burgemeester Eberhard van der Laan in 2011 op het laatste moment een lezing van Irving af na een tip van het CIDI. Volgens de woordvoerder van Van Aartsen zit de Haagse burgemeester op dezelfde lijn als Van der Laan. Dus als Irving doorzet, zal zijn optreden geschrapt worden.     

CIDI Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) trok ook ditmaal bij de gemeente aan de bel. Het CIDI noemt de 'beruchte Holocaustontkenner' gevaarlijk: ,,Die denkbeelden willen we niet'', zegt CIDI-directeur Hanna Luden. ,,Het zijn onsmakelijke gelegenheden, vergelijk het met de preken van haatimams.''

Volgens het CIDI is Irving al sinds de jaren zeventig bezig met het 'goedpraten van de misdaden van Nazi Duitsland'. ,,En gaskamers hebben volgens Irving nooit bestaan. Ook Den Haag zou geen podium moeten bieden aan de haatdragende en strafbare uitspraken.''  

Besloten
In een reactie meldt Irving per e-mail dat hij in een besloten sessie slechts 'legale' uitspraken zal doen: ,,Ik zal joden of de Holocaust niet vermelden, dat vind ik saaie en onnodige thema's.'' Al eerder sprak hij in Den Haag, beweert Irving. ,,Als het nodig is zal ik de klagers in een speciale sessie uitleg hierover geven.'' Waar, op uitnodiging van wie, en voor welk publiek Irving wil spreken, meldt hij niet.

Volledig scherm
David Irving stapt in 2000 een Britse rechtbank binnen terwijl hij met eieren wordt bekogeld. © epa

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag