Volledig scherm
Deel strand weggeslagen door storm © Regio15

Geen reden voor paniek, Schevenings strand herstelt ‘vanzelf’ na afslag

Nauwelijks is het opspuiten van het Scheveningse strand klaar, of een deel van het zand is alweer weggeslagen door storm en zee. Maar geen paniek, volgens Rijkswaterstaat herstelt de natuur dit zelf weer.

Een duizelingwekkende hoeveelheid van 400.000 kubieke meter zand is dit najaar op het Scheveningse strand gespoten.  Dat is meer dan er in het stadion van ADO Den Haag zou passen. De zogeheten zandsuppletie is nodig omdat het zand langzaam maar zeker verdwijnt. Daarom is opspuiten elke vijf jaar nodig.

Quote

Het gebeurt eigenlijk ieder stormsei­zoen

Rijkswaterstaat

Nu is er echter een flinke rand van het strand weggeslagen, zo is ook te zien op foto’s. Maar Den Haag hoeft zich geen zorgen te maken, want volgens Rijkswaterstaat ‘repareert’ de natuur de schade zelf weer. ,,Het gebeurt eigenlijk ieder stormseizoen. Het hoort ook bij het hele kustfundament. Dat zand verdwijnt niet, maar verplaatst zich en als  het goed is herstelt de natuur dat zelf.”

Oogje in het zeil

Om daar zeker van te zijn, houdt de rijksdienst wel een oogje in het zeil. ,,Mocht dat herstel niet gebeuren, dan nemen we maatregelen.” Een van die mogelijke maatregelen kan zijn om het strand opnieuw van een een extra zandlaag te voorzien. ,,Maar dat hangt helemaal af van wat er precies nodig is.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag