Volledig scherm
© anp

GeenStijl niet vervolgd voor 'walgelijke' foto's Van Aartsen

UpdateHet Openbaar Ministerie doet geen verder onderzoek naar een door GeenStijl geknutselde foto van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Justitie gaat GeenStijl dan ook niet strafrechtelijk vervolgen. Dat heeft het OM laten weten.

Op de foto die GeenStijl vorige week publiceerde, is het gezicht van Van Aartsen over het gezicht van James Foley geplakt. De foto van de Amerikaan Foley werd genomen vlak voor zijn onthoofding door een strijder van Islamitische Staat (IS).

Onder meer minister Ivo Opstelten (Justitie) noemde de foto 'walgelijk' en vond het logisch dat het OM ging kijken of de afbeelding mogelijk strafbaar was. Het OM heeft inmiddels gekeken naar de totale context en naar jurisprudentie. Uit niets blijkt dat er opzet was tot bedreiging van een bestuurder met geweld, stelt de officier van justitie. Daar wordt in de tekst ook niet naar verwezen. Justitie vindt wel dat de foto bedreigend kan overkomen, maar er is geen sprake van een strafbare bedreiging.

De gemeente Den Haag wil niet reageren. 'Dit is een zaak van het OM. We hebben niet gereageerd toen ze onderzoek deden, en dat gaan we nu ook niet doen', liet een woordvoerder weten.

Op zijn website reageert GeenStijl onder meer met: 'Niet verrassend, maar desalniettemin: mooi!'

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag