Volledig scherm
Claudia Schoester. © Remco Zwinkels

Gefascineerd door wondere wereld van de paardenpoep

In deze vakantieperiode schrijven Till Behne en Nicolette van der Werff over de zomer in onze regio, waarin gewerkt, geluierd en genoten wordt. Tips? Mail naar: grootdenhaag@ad.nl.

Claudia Schoester (36) uit Voorschoten is wetenschapper én paardenmeisje. Ze studeerde ooit als biologe aan de universiteit af op het onderwerp parasieten. Die wormpjes in de poep waren zo boeiend dat de jonge moeder nog steeds in paardenvijgen roert en daar zelfs haar beroep van heeft gemaakt.

Quote

Die ontwor­mings­ku­ren zijn een aanslag op het gestel van een paard

Claudia Schoester

,,Paardenvijgen stinken niet en zijn niet vies’’, meent Claudia, die het weten kan. Ze zit er iedere dag met haar neus bovenop. In de Haagse regio controleert ze drie keer per jaar de poep van 74 paarden en een aantal ezels. ,,Paarden worden traditioneel met regelmaat ontwormd’’, zegt de paardenvijgdeskundige. ,,Omdat wormen paarden ziek maken. Maar die ontwormingskuren zijn een aanslag op het gestel van een paard. Hun poep is dan zelfs giftig voor honden en de natuur. Dat moet anders, wist ik.’’

Claudia houdt met haar controles onder meer de kudde paarden van Horse Medicine in Stompwijk wormvrij. ,,Met hulp van onze paarden coachen we mensen bij stappen en beslissingen in hun leven. Wij willen daarom dat onze dieren zo natuurlijk mogelijk kunnen leven. Een klassieke wormenkuur is alles behalve natuurlijk en er kan nog resistentie optreden ook’’, zegt Jubine Nijmeijer van Horse Medicine. Vandaar dat Claudia een paar keer per jaar bij ze in het weiland loopt om haar monsters te kunnen nemen. ,,In driekwart van de gevallen is er niets aan de hand en heeft het paard dus geen kostbare kuur nodig’’, vertelt Claudia, die daarmee goedkoper is dan een traditionele wormenkuur. Toen ze begon met haar vijgencontroles was ze uniek. Nu zijn er landelijke bedrijven die net als Claudia de paardenpoep controleren.

Passie

Of ze dat met dezelfde passie doen, weet Claudia niet. Maar voor haar is een paardenvijg een wereld waar ze met liefde induikt. Ze ziet veel meer dan alleen de eventuele aanwezigheid van wormeneitjes. ,,Aan poep zie je hoe het gaat met een organisme. Soms is de poep van een paard dat ik controleer helemaal in orde, maar informeer ik de eigenaar toch dat er iets met het gebit aan de hand moet zijn omdat ik aan de vijg zie dat het paard anders is gaan kauwen’’.

Zo prettig als een paardenvijg voor Claudia kan ruiken, zo vies vindt ze de poep van honden en van mensen. Verzoeken om die te controleren slaat ze af. ,,Ik heb een hele sterke maag maar daar moet ik zelfs niet aan denken’’ zegt de Voorschotense.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (38%)
  • Nee (50%)
  • Geen mening (12%)
78 stemmen