Volledig scherm
© AD

Geknakte treurwilg omgetoverd in boomkunst

De geknakte enorme treurwilg op de Populierlaan in Rijswijk is omgetoverd in een houten kunstwerk. Boombeeldhouwer Sander Boom (echt waar!) heeft  de dierenfiguren in de bast gisteren afgerond. De buurt is laaiend enthousiast.

Volledig scherm
Sander Boom uit Vaassen is begonnen met woodcarven in 2007. Op het NK Woodcarving in 2008 valt hij in en in 2009 wordt hij Nederlands Kampioen Sculptuurzagen © AD

Dat merkte Boom de afgelopen dagen tijdens zijn werk ook. ,,Als mensen je koffie komen brengen dan weet je dat het goed zit", zegt de Gelderse kunstenaar lachend. 

De prachtige treurwilg verloor een paar weken geleden in de storm een grote tak. ,,De tweesprong die de boom had, was een één tak geworden", zegt Boom. Omdat de treurwilg op een pleintje ligt met een speelplaatsje erbij was het behoud van de boom onveilig voor de omgeving. ,,De overgebleven tak zou op het speelplaatsje of de huizen kunnen vallen.”

Omdat de boom zo typerend is voor de buurt, wilde de gemeente hem op een of andere manier behouden. ,,Hij is niet tot z'n enkeltjes afgezaagd, maar er is zo'n drie meter blijven staan", zegt een dankbare buurtbewoner.

Niet-klimbaar

De gemeente heeft vervolgens Sander Boom van Boomwoodcarving gevraagd van het restant een kunstwerk te maken. ,,Dat is wat wij doen", zegt Boom. ,,We zijn gaan sparren over wat we ervan konden maken. Dan neem je mee dat er een speelplaatsje bij is, overweeg je dat het veilig en niet-klimbaar moet zijn en zo kwamen we op de dierenfiguren.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Sander Boom uit Vaassen is begonnen met woodcarven in 2007. Op het NK Woodcarving in 2008 valt hij in en in 2009 wordt hij Nederlands Kampioen Sculptuurzagen © Sander Boom

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag