Volledig scherm
De Nieuwe Kerk aan het Spui in Den Haag. © Frank Jansen

Geld voor restauratie van orgel Nieuwe Kerk

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven wil 210.000 euro beschikbaar stellen voor de restauratie van het Duyschot-orgel in de Nieuwe Kerk in Den Haag, zo schrijft ze aan de Tweede Kamer. De kerk is erg blij met deze steun.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord 30 miljoen euro uitgetrokken voor onderhoud en restauratie van rijksmonumenten. Organisaties uit het hele land konden een aanvraag indienen. Aan de hand daarvan zijn 30 monumenten geselecteerd, van kloosters tot kerken en molens.

Van Engelshoven voegde 4 miljoen euro uit haar begroting toe om het cultureel erfgoed extra te ondersteunen. De Nieuwe Kerk aan het Spui viel als enige in Den Haag in de prijzen. De brief is er met gejuich ontvangen. ,,Dit is een gigantische stap voor ons project'', zegt Jitske Zitman, secretaris van de stichting Nieuwe Kerk. ,,Het betekent dat de restauratie van het orgel betaald kan worden.''

Instrument

Het opknappen van het Duyschot-orgel uit 1702 kost zo'n drie ton. Het instrument met 2800 pijpen wordt grondig schoongemaakt en het leer vervangen.

Er is nog eens 100.000 euro nodig om het pronkstuk van de Nieuwe Kerk weer zichtbaar te maken door een beweegbare wand. ,,Daarvoor gaan we de boer op bij het bedrijfsleven en de inwoners'', aldus Zitman.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag