Volledig scherm
Vrouwe Justitia © ANP XTRA

Geldboete voor belediging schooldirectrice tijdens ouderavond

Een ouderavond op de rooms-katholieke basisschool de Drie Linden in Den Haag is in maart zo uit de hand gelopen, dat een vader zich vandaag bij de rechter moest verantwoorden. Hij zou de directrice hebben uitgescholden voor ‘kankerwijf’. De man wilde niet dat zijn zoon naar speciaal onderwijs werd gestuurd.

De vader A. (54) had al maanden een conflict met de basisschool in de Heesterbuurt over de begeleiding van zijn zoon. ,,De jongen werd gepest, zijn prestaties gingen achteruit en hij kreeg epilepsie-aanvallen uit frustratie”, zei de bezorgde ouder bij de rechter.

De directrice wilde de leerling overplaatsen naar speciaal onderwijs. Maar de vader vond dat zijn zoon regulier onderwijs aan kon en deed navraag bij deskundigen, zoals oud-docenten. Die vertelden hem dat er niets aan de hand was met de jongen. Op de ouderavond van 28 maart wilden de vader en moeder daarover praten. Maar een dag daarvoor ontvingen zij een e-mail van de directrice dat de avond geen geschikt moment was. Toen de man en vrouw op die avond toch verschenen, liep een confrontatie met de directrice uit op een fikse woordenwisseling. De man zou kankerwijf geschreeuwd hebben. “Jij gaat zien met je rode ogen”, zou hij ook gedreigd hebben.

Schelden in het Frans

De directrice verklaarde bij de politie dat het incident veel impact had, omdat ouders en kinderen er bij stonden. Zij is minder gaan werken, angstig geworden en moest naar een haptonoom voor de ‘traumatische ervaring’. Maar volgens de man wilde hij alleen het beste voor zijn kind. Het schelden had hij in zijn moedertaal Frans gedaan, daarin bestaat het woord ‘kankerwijf’ niet eens.

De officier van justitie waardeerde de inzet voor zijn zoon. ,,Maar u bent te ver gegaan.” Hij eiste 800 euro boete en 660 euro schadevergoeding. De rechter achtte de bedreiging niet bewezen, maar de belediging wel. Zij veroordeelde de vader tot 150 euro boete. De zoon begint in augustus op een andere school.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag