Volledig scherm
Ter illustratie, huishoudelijke hulp. © Koen Suyk

Gemeente buigt: meer uren huishoudelijke hulp

De gemeente Den Haag komt tientallen ouderen en gehandicapten tegemoet die naar de rechter stapten omdat ze vonden dat ze te weinig huishoudelijke hulp kregen. Dat zegt jurist Erica Stinissen die namens ruim zestig Hagenaars bezwaar maakte tegen deze korting.

Opvallend is dat meteen in de eerste schikking de gemeente al zwart op wit op papier zet op hoeveel uur hulp per week de bezwaarmaker mag rekenen. Tot nu toe weigerde Den Haag dat pertinent. In plaats daarvan beloofde de gemeente alleen 'een schoon huis', waar de meeste gemeenten met burgers afspreken hoeveel uur hulp in de week ze krijgen.

Met een aantal andere gemeenten besloot Den Haag juist dit opzettelijk niet te doen. In oktober vorig jaar oordeelde de hoogste rechter dat dit echter niet mag. Deze Centrale Raad voor Beroep stelt: als mensen niet weten hoeveel uur de hulp hoort te komen, kunnen ze ook niet in bezwaar als ze vinden dat de assistentie tekortschiet.

Parbhudayal

Zorgwethouder Kavita Parbhudayal liet vorige maand nog weten dat ze ondanks de glasheldere uitspraak van de Raad niet van zins is om elke gebruiker van huishoudelijke hulp te vertellen hoeveel uur de hulp mag komen. Ze praatte dat goed met het argument dat minister De Jonge al heeft aangegeven dat hij de wet zo wil veranderen, dat het wel mogelijk wordt om alleen een 'schoon huis' te beloven.

Maar het blijft in strijd met de wet, constateert jurist Erica Stinissen, die samen met Kevin Wevers in het hele land procedures voert hiertegen. Dat Den Haag dat nu ook inziet, blijkt uit het verzoek van de gemeente om de ruim zestig zaken in de hofstad te schikken.

De mensen die juridische stappen ondernamen, krijgen een papier van de gemeente waarin staat op hoeveel uur hulp in de week ze recht hebben. ,,Ook komt de gemeente tegemoet aan mensen die meer uren hulp nodig hebben", vertelt Stinissen.

Alleen mensen die in bezwaar zijn gegaan, maken kans op een opgave van het aantal uren hulp waar ze recht op hebben, laat de gemeente in een reactie weten. ,,In afwachting van de wetswijziging willen we voldoende oog hebben voor de rechtszekerheid van cliënten.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag